Малина потребує особливого догляду восени. Зокрема це правильна обробка, обрізка, а також підгодовування. Передусім слід пам'ятати, що довгі пагони є резервуаром для інфекцій та шкідників.

Крім того, вони випаровуватимуть вологу навіть узимку, таким чином послаблюючи кореневища. Щобільше, у сувору зиму ослаблені пагони все одно висохнуть або вимерзнуть. Малину потрібно обрізати добре заточеним секатором. Необрізана малина наступного року дасть менший урожай.

Зазвичай видаляють усі старі, хворі та ослаблені пагони. Всього у кожної рослини повинно залишитися 4-6 пагонів. Водночас сорти, які погано пристосовані до суворих зим, обрізають повністю, залишаючи на поверхні лише залишок пагона з 6 -7 бруньками, який обов'язково заховують на зиму.

Малина, скріншот: YouTube
Малина, скріншот: YouTube

Особливо важливим восени є полив малини, адже рослини не повинні йти на зимівлю з пересушеною кореневою системою. Особливо це актуально, якщо осінь була сухою. У такому випадку обов'язково проведіть полив хоча б за тиждень перед заморозками.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Обробляти малину восени від шкідників та хвороб не потрібно, адже вони вже пішли в стадію, що зимує, і зберігаються або в ґрунті, або в рослинних залишках, які й потрібно знищити при обрізанні.

Водночас восени обов'язково слід подбати про заходи захисту рослин від морозу і вітру. Наприклад, вертикальні пагони слід пригнути до землі, щоб вони не загинули від холоду і втрати вологи. Утримувальний шнур розташовувався на висоті 20- 25 см від поверхні ґрунту.

Вирощування малини, скріншот з відео
Вирощування малини, скріншот з відео

Пригинають пагони після того, як листя малини опаде або буде пошкоджене осінніми заморозками - його краще видалити та спалити. Не менш важливо вчасно випрямити та підв'язати малину навесні.

Якщо зима снігова, вкривати малину не потрібно. В іншому разі можна використати геотекстиль, який покладіть кількома шарами поверх уже притиснутих до землі пагонів.

Малина / фото: Unsplash
Малина / фото: Unsplash

Нагадаємо, про салати восени можна й не думати: цінники на огірки й помідори знову змінилися

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз