Восени настає час зайнятися обрізанням дерев у саду, зокрема й вишні. Але як це зробити правильно, щоб не зашкодити дереву, а натомість отримати наступного року урожай, від якого перехопить подих.

Водночас між власниками присадибних ділянок виникають суперечки з цього приводу. Адже одні вважають, що це треба робити лише навесні та влітку, інші – наполягають на необхідності весняних та осінніх обрізних процедур.

Як пояснюють фахівці, без обрізання, дерева швидше старіють, то ж не варто нехтувати цією процедурою. Крім того, оновлення гілок дає змогу формувати дереву пишнішу крону.

Вишня, скріншот: Youtube
Вишня, скріншот: Youtube

Плодові дерева без обрізки втрачають здатність до рясного плодоношення. Санітарна обрізка допомагає звільнити вишню від усього зайвого у вигляді старих гілок. То ж ця процедура зміцнює імунітет дерева, запобігаючи виникненню хвороб.

Популярні новини зараз
Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Осіння обрізка допоможе правильно підготувати дерева до зими. Та потрібно пам'ятати, що молоді однорічні дерева ніколи не обрізають. Якщо після пересаджування рослина ще не зміцніла, цю процедуру також відкладають до весни або наступної осені.

Вишня, скріншот: Youtube
Вишня, скріншот: Youtube

Обрізку кісточкових дерев проводять в період з вересня по листопад. Якщо погода стоїть тривалий і довший час тепла, тоді можна обрізати й пізніше.

Санітарні вимоги щодо обрізання:

  • інструменти мають бути знезаражені спиртом, марганцівкою або розчином залізного купоросу (5%);
  • зрізи обробляють спеціальною мастикою або садовим варом.
  • вишні будуть краще рости та мати рясне плодоношення при регулярному обрізуванні гілок восени.

Осінній сад, скріншот з відео
Осінній сад, скріншот з відео

Нагадаємо, про салати восени можна й не думати: цінники на огірки й помідори знову змінилися

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз