В Україні стрімко зростають ціни на продукти, зокрема тваринного походження, такі як молоко. Як змінилася вартість продукту та які фактори провокують зростання цін, розповіла аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька.

Так, станом на 15 вересня середня закупівельна ціна на молоко екстра сорту збільшилася на 3 копійки – до 10,82 гривні за кілограм, без урахування ПДВ. Подорожчав і вищий сорт: на 2 копійки – до 10,15 гривні за кіло. Перший сорт залишився за попередньою ціною – 9,75 гривні.

Ціни на молоко. Фото: скрін youtube
Ціни на молоко. Фото: скрін youtube

Підвищення цін провокує відразу кілька факторів. Один із них – скорочення виробництва молока. Приблизні підрахунки показують, що за вісім місяців 2022 виробництво продукту впало на 15,1%. Причиною цього є повномасштабна війна, адже близько третини промислового молока та третини промислового стада корів припадають на регіони, де велися бойові дії.

Ціни на молоко, скріншот з відео
Ціни на молоко, скріншот з відео

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

На думку експерта, у короткостроковій перспективі молоко ставатиме все менш доступним для українців, додаючи в ціні. Дорожать будуть і молочні продукти. Причиною цього є різке зростання цін на газ, що впливатиме на собівартість виробництва продукції.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, бутербродів не буде: вересень приніс суттєве подорожчання ковбаси та сиру в Україні.

Також наш портал інформував, що свинина стане менш доступною вже восени: які прогнози цін дають на наступні місяці.

Крім того, ми повідомляли, що на соняшниковій олії доведеться економити: які ціни виставили продавці за цей продукт.