У березні наступного року українцям перерахують пенсії. Проте, якщо гроші на індексацію і знайдуть, то мінімальна пенсія українців буде вдвічі нижчою від реального прожиткового мінімуму.

Таку думку висловлюють експерти, пише "На пенсії". До кінця поточного року мінімальна пенсія в Україні має становити 2093 гривні.

Проте ще на початку січня 2022 року Мінсоцполітики наводило розрахунки, за якими реальний прожитковий мінімум у країні мав становити 3962 грн. Враховуючи прогноз інфляції на рівні 33%, реальний прожитковий мінімум на кінець цього року має становити 5269 гривень. А це більш ніж удвічі перевищить мінімальну пенсію.

Пенсіонери. Фото: скриншот youtube
Пенсіонери. Фото: скриншот youtube

Можливість бюджету фінансувати соціальні витрати передусім залежить від того, як розвиватиметься війна. Але навіть якщо індексація станеться, кардинально ситуацію це не змінить, переконані фахівці.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

На їхню думку, мінімальна пенсія ще більше відстане від рівня реального прожиткового мінімуму. Pазначається, що з 1 липня українці мають отримувати пенсію у розмірі не менше 2027 грн (при виконанні вимоги щодо стажу та досягнення певного віку – 3000 грн). У грудні мінімальну пенсію збільшать до 2093 грн.

Як зазначається, насправді фактичний прожитковий мінімум у січні цього року вже був на рівні 3962 грн згідно з даними Мінсоцполітики. Водночас орієнтовно розмір інфляції може становити близько 33%, тож вже до кінця року ця цифра може бути на рівні 5269 грн.

Пенсіонери, кадр з відео
Пенсіонери, кадр з відео

Проте можливості підвищити пенсії до такого рівня немає. У випадку, якщо індексацію проведуть за чинними правилами, мінімальна пенсія у наступному році збільшиться приблизно до 2783 грн. Крім того, підвищення можуть "заморозити", відкласти, або його розмір можуть знизити.

Відповідно, усі українці на заслуженому відпочинку, які отримуватимуть менш як 5269 грн, фактично опиняться за межею бідності.

Крім того, можлива індексація постраждає від падіння зарплати. Інфляція очікується на рівні 33% і це вже має гарантувати індексацію як мінімум на 16%. Але з іншого боку, Держстат перестав підраховувати розмір зарплати.

Пенсіонери, скріншот з відео
Пенсіонери, скріншот з відео

Нагадаємо, вчетверо дорожче, ніж торік: популярний продукт приголомшив новою ціною

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз