На фоні масштабного подорожчання продуктів та інших товарів, під час війни зріс й індекс вартості приготування українського борщу й становить зараз 27%.

Аналітики всеукраїнського сервісу доставки продуктів Zakaz.ua проаналізували зростання цін у столичних супермаркетах за 6 місяців війни на продукти. Зокрема й ті, що входять до складу традиційної страви і підрахували, скільки зараз в середньому коштує приготувати борщ.

Так, майже всі інгредієнти, що входять до складу червоного борщу зросли у ціні: від незначних 7% до істотних 114%.

Індекс борщу, фото: Zakaz.ua
Індекс борщу, фото: Zakaz.ua

Наприклад, понад вдвічі підскочила ціна на ріпчасту цибулю, а саме на 114%. Її середня вартість у столичних супермаркетах становить 42,8 грн/кг.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Картопля у середньому подорожчала на 40%, морква – на 48%, а м’ясо свинини – на 30%. Значно зросла ціна на томатну пасту – на 54%, яка зараз вартує в середньому 49,5 грн за 350 г. Для порівняння у лютому ціна становила лише 32 грн. Крім того, спостерігається відчутний дефіцит томатних соусів та пасти через тимчасову окупацію Херсонської області.

Водночас найменше з борщового набору подорожчала соняшникова олія – її ціна зросла на 7%. Сметана з лютого по серпень підскочила у ціні на 32% та коштує в середньому 36 грн за 400 г.

Індекс борщу, фото: Zakaz.ua
Індекс борщу, фото: Zakaz.ua

Проте деякі продукти подешевшали і радують своїми цінами. Це зокрема капуста та буряк, які впали у ціні на 1% та 41% відповідно.

Скільки коштує приготувати борщ на сім'ю

За основу було взято найбільш класичний рецепт борщу з розрахунком на 3,5-4 літра.

З'ясувалося, що станом на 31 серпня 2022 року кастрюля червоного борщу в середньому обійдеться українцям майже у 144 грн, що на 27% дорожче, ніж у довоєнний період станом на 23 лютого та на 52% дорожче, ніж у серпні 2021 року.

Аналітики порахували, що собівартість пісної страви без м'яса в середньому становить 58 грн, що на 23% вище від вартості у лютому. А у порівнянні з минулорічною ціною у серпні, вартість пісного борщу зросла майже вдвічі - на 90%.

Індекс борщу, фото: Zakaz.ua
Індекс борщу, фото: Zakaz.ua

Нагадаємо, вчетверо дорожче, ніж торік: популярний продукт приголомшив новою ціною

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз