Все більше прогнозів з'являється про те, що чекатиме нас у найближчому майбутньому, і чи чекатиме наступного року продовольча криза.

На цьому наголосив голова аграрного комітету Верховної Ради України Олександр Гайду.

Сьогодні все частіше можна почути в Україні та світі фразу «продовольча безпека». Все це на тлі війни, яку росія нещадно розпочала проти України 24 лютого.

Супермаркет, фото: Знай.ua
Супермаркет, фото: Знай.ua

З 1991 року економічні можливості українців поступово зростали, і поступово змінювався раціон – побільшало овочів, риби, м'яса тощо.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Нехай пробачать мене вегетаріанці, але за сучасними нормами медиків людина має споживати на рік близько 80 кг м'яса. У ЄС середній показник становить 71 кг, в Україні на 2019 рік – близько 54 кг. Риби в Європі споживають близько 20 кг на рік, нас всього – 12,5 кг. Якісні продукти харчування в Україні є. Проте купівельна спроможність населення падає. Війна цю проблему дуже загострила", - зазначає експерт.

Ринок. Фото: скриншот з відео
Ринок. Фото: скриншот з відео

Тільки з лютого до червня вартість продуктового кошика зросла на 14%, і це ще не межа. Більше відчутно це може бути для населення в майбутньому.

Через окуповані території знизилася кількість врожаю. Примітно, що він був не лише для нас, а й на продаж інших країн. Наразі це здійснити набагато складніше, але є кілька шляхів, як вирішити цю проблему.

Збір врожаю картоплі, скріншот: Youtube
Збір врожаю картоплі, скріншот: Youtube

По-перше , розширення коридорів для експорту – автомобільних та залізничних паралельно морським.

По-друге , запуск держпрограми викупу агропродукції в аграріїв за економічно обґрунтованими цінами.

По-третє , допомога у зберіганні врожаю, щоб наші аграрії не віддавали його за безцінь, а могли зберегти на наступні періоди. У цьому питанні знадобиться і рішення народних депутатів щодо скасування мит на імпорт тимчасових рукавів для зберігання.

Нагадаємо, що новий дефіцит залишить українців без популярної ягоди: до подорожчання якогось продукту готуватися в наступні 1-2 роки.

Раніше повідомлялося, що російські терористи намагалися залишити Україну без електрики, але втратили десятки мільйонів: чергова провальна провокація

Також пенсіонерам дозволили змінити реквізити за допомогою інтернету: прощайте, кілометрові черги