Традиційно релігійне свято Маковія відзначається 14 серпня. 2022 року свято Маковія випадає на неділю, друга назва цього свята – Медовий Спас.

На цей час припадає початок Успенського посту. Як і всі церковні свята він має свою історію, традиції, звичаї та застереження чого не рекомендується робити цього дня.

Праздник Маковея

Історія свята Маковія

Згідно з церковною історією, свято Макавея вважається днем ​​семи мучеників Маккавеїв, які цінною своєю істиною віри прийняли мученицьку смерть. Ця подія сталася ще в 166 році до н.е., коли правлячий сирійський цар Антіоха Єпіфан намагався всім нав'язати язичництво і впроваджувати його як основне віросповідання. Багато людей боячись страти і мук приймали язичництво і почали приносити жертвопринесення язичницьким богам. Але знайшлися відважні та справжні віруючі брати Маккавеї, їхня мати Соломонія та вчитель Елеазар, які наважилися протистояти Єпіфану. За їхню віру сирійський цар наказав їх мученицько вбивати на очах у матері та інших мешканців. Коли ж у живих залишився лише один, молодший син, то Єпіфан востаннє запропонував прийняти язичництво їй та її синові і залишитися живим. На що Соломонська мати категорично відмовилася, кажучи, що вони вірні своїй вірі. Коли й останнього сина не стало, вона розправила руки над їхніми тілами, схилила голову і померла. З того часу брати Макковеї є уособленням непорушності та дотримання християнських заповідей.

Мак у букеті для освячення - необхідний атрибут

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Що не можна, і що можна робити на свято Маковія?

У день Маковія не можна робити генеральне прибирання будинку, починати чи продовжувати ремонт. У цей день нагородникам не рекомендується займатися садом, обкопувати рослини або збирати врожай.

Не можна цього дня займатися прасуванням та пранням. Необхідно привести свої речі до ладу до свята. Можна це робити і наступного дня після свята, але рекомендується не залишати безлад і все зробити до релігійного святкування.

Не можна бажати комусь зла і лихословити. Варто подумати про наслідки, адже все, що ви бажаєте людям особливо у свята, все повертається до вас.

перезапуск "Пліткарки", скріншот з відео
перезапуск "Пліткарки", скріншот з відео

Оскільки у цей день починається Успенський піст, то вже набирають певних обмежень щодо їжі. З цього дня набуває заборони на м'ясо, молочні продукт, рибу та яйця.

Люди помічають, що починаючи з Маковія літні дні коротшають, вода холоднішає і цвіте, особливо у закритих водоймах. Тому, починаючи з Маковея, вже не рекомендується купатися.

Не можна влаштовувати гучних святкувань та шуміти. Оскільки це свято називають Медовим спасом і в цей день збирають мед, то не можна шуміти, щоб не потурбувати бджіл на пасіці.

Але не дивлячись на зазначені обмеження, існує низка особливостей, які варто робити в цей день.

Медовий Спас
Медовий Спас, скріншот: YouTube

Господиням рекомендується пекти пироги або млинці з маковою начинкою та медом. Вважається доброю традицією, якщо у цей день сім'я збирається за спільним столом, їдять святкові страви та насолоджуються ароматами випічки.

У свято потрібно давати милостиню людям, що потребують. У таке особливе християнське свято тих, хто просить милостиню, можна зустріти біля церков і переходів. Вважається, що чим щирішим ви жертвуєте людям гроші, тим більше їх вам повернеться. Але милостиня може бути не тільки в грошах, можна віддати нужденним одяг або нагодувати чимось зі свого столу. Якщо у вас є непотрібні речі, їх потрібно приготувати заздалегідь, а не ритися в шафах безпосередньо в саме свято.

Маковей - праздник христиан

Народні прикмети на Маковія

У народі існує багато прикмет і частина їх ставитися до свята Маковія. У них можна й не вірити, проте варто до них прислухатися, адже основна частина з них збувається щорічно. Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде пізньою, то й погода буде погодною.

З настанням Маковія літо закінчує своє правління і набирають чинності осіння прохолода, темніти починає значно раніше.

Якщо вдень Маковій буде йти дощ, то пожеж практично не буде.

У цей день, під час вживання в їжу макового рулету або млинця з маком, з першим укусом необхідно загадати бажання, і воно здійсниться. Але це має бути не матеріальне бажання, а духовне. Не лише на Маковея, а й на всі інші релігійні свята слід загадувати бажання, які не пов'язані з грошима. Це мають бути бажання, присвячені здоров'ю, мріям, особистим відкриттям.

Господи печуть рулети з маком

Нагадаємо, Медовий, Яблучний та Горіховий Спас у 2022 році: коли відзначають, чи буде вихідний і що потрібно освятити у церкві.

Раніше ми повідомляли про Успенський піст 2022: календар харчування, основні правила і що не можна їсти в жодному разі.