В Україні з середини липня спостерігається зростання цін попиту на насіння соняшнику. Ситуація в країні суттєво вплинула на роботу олійно переробних заводів.

Згідно з даними моніторингу ІА "АПК-Інформ", такій тенденції сприяло зниження активності торгівлі на тлі стримування продажу насіння соняшнику аграріями, які вважали сформовані ціни попиту переробників занадто низькими.

Рослинна олія, кадр з відео
Рослинна олія, кадр з відео

Пояснюється, що підвищення НБУ фіксованого курсу гривні стосовно долара США також дало підтримку цінам практично на 25%. Це було зроблено з метою забезпечення конкурентоспроможності української продукції на міжнародному ринку.

Крім того, здорожчання логістики значно скоротило географію закупівель. Внаслідок цього олійно переробні заводи почали віддавати перевагу закупівлі з мінімальним логістичним плечем. Проте тиск на ціни продовжували чинити рекордні обсяги кінцевих залишків та брак потужностей для зберігання.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

За даними моніторингу, за вказаний період ціни попиту на олійну виросли на 1800-3800 грн/т і станом на 3 серпня переважно варіюються в межах 11800-14300 грн/т СРТ.

Рослинна олія, фото: 34 канал
Рослинна олія, фото: 34 канал

Нагадаємо, супермаркети оновили ціни на курятину і свинину: скільки коштуватиме м'ясо на початку серпня

Як повідомляв "Знай.ua", українців планують обкласти новим податком: міністр фінансів пояснив, кого це стосується

Також "Знай.ua" писав, роботодавці зможуть звільняти працівників під час війни ще з однієї причини: Мінекономіки надало дозвіл