Ринок оренди квартир у Львові почав потроху відновлюватися після ударів, які завдала йому пандемія коронавірусу. Все більше людей цікавиться зніманням житла, а ціни, які у 2020 році впали на 15-20%, знову почали повзти вгору.

Про це повідомляти ZAXID.NET.

За даними видання, опитані ним аналітики в один голос кажуть, що кількість вільних квартир для оренди на тривалий термін зменшується. Справа не тільки в підвищеному попиті, але й у зворотній переорієнтації власників житла. З початком пандемії орендодавці, які пропонували квартири подобово, переорієнтувалися на довгострокову оренду. Зараз частина цих квартир повернута на ринок подобової оренди.

Попит на квартири збільшився завдяки туристам і студентам. Перші зацікавлені в короткостроковій оренді, другі - в довгостроковій. Сумарна кількість пропонованих в оренду квартир, згідно з даними декількох сайтів оголошень - близько 7 тисяч. Однак тут враховуються і кімнати, а не повноцінні квартири.

З початку 2021 року вартість оренди житла по Україні в цілому зросла на 10-15%, причому максимальний попит - у великих містах. У порівнянні з 2020 роком попит на житло виріс на 20-25%, хоча до пікових показників 2019 року йому далеко.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Які райони та квартири користуються популярністю у Львові

Традиційно найбільший попит на квартири для оренди - в центрі міста та сусідніх районах. Співробітники IT-галузі облюбували Франківський район. Також популярний Сихів, оскільки цей район активно розвивається та отримав зручний транспорт. Хоча все ж в основному тут купують квартири, а не знімають.

Що стосується квартир, найпопулярніше житло в новобудовах, хоча цінова різниця в порівнянні зі старим житловим фондом може досягати 50%. Так, в старому житлофонді однушка може коштувати приблизно 6 тис.грн, тоді як у новому - до 9 тис. грн. У центрі аналогом квартир в новобудовах служать квартири старого житлофонду з якісним ремонтом, новими комунікаціями та сучасними системами опалення.

Попри низьку ціну, в старому житлофонді дуже легко потрапити на квартиру в поганому стані. Інший варіант - більш високі комунальні платежі через поганий стан будівлі або комунікацій.

Скільки коштують квартири для довгострокової оренди

1-кімнатні квартири:

  • Старий житлофонд - до 6 тисяч гривень;
  • новий житлофонд - до 9 тис.грн.

2-кімнатні квартири:

  • Старий житлофонд - 7-8 тисяч гривень;
  • новий житлофонд - 10-11 тис. грн.
  • Сихів - 11,5-12 тис. грн.

3-кімнатні квартири:

  • Старий житлофонд - до 10-11 тисяч гривень;
  • новий житлофонд - до 14-17 тис.грн.

Найбільш затребуваними є однокімнатні квартири та квартири-студії. За сучасне житло клієнти готові платити 600-700 доларів США, але таких пропозицій мало. Близько 70% пропонованих квартир - старий житлофонд і тільки 10% з них знаходяться в новобудовах.

Нагадаємо, експерт-юрист розповіла, як правильно оцінити ризики інвестування в новобудову.

Кабінет Міністрів України запланував знову урізати субсидії на оплату комуналки для українців.

Також стало відомо, що тарифи на комунальні послуги чекає подорожчання не менше, ніж на 30%.