Ще давно люди примудрилися створити велосипед, літак та інші фантастичні речі, які тепер виглядають повсякденно і не викликають ніякого подиву серед людей.

Але ж для створення цих винаходів слід було докласти багато зусиль. І навіть найпростіші побутові речі змогли дійти до нашого покоління через сотні років. Наприклад, для виготовлення сиру раніше використовувалася бочка під назвою "Бербениця".

І досі українці влаштовують процес виготовлення сиру, гуцульської бринзи з овечого молока, вручну, на полонині. А бербениця є величезною дерев'яною бочкою, куди і складають молодий сир після варіння. А щоб молоко не надто швидко густіло.

Бербениця, скріншот: Youtube
Бербениця, скріншот: Youtube

Ще в деяких селах досі можна побачити ткацькі верстати, в яких з ниток виходять справжні килими, рушники і полотно для одягу. Речі, створені вручну, цінуються і в 2021 році, але раніше у наших предків не було вибору, тому потрібно було гарненько попрацювати, щоб отримати покривала та інше.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Ткацький верстат, скріншот: Youtube
Ткацький верстат, скріншот: Youtube

Раніше, як багатьом відомо, електрики, пральних порошків і зручною для сушіння центрифуги не було. Тому люди користувалися прототипом - жлукто-видовбаний зі стовбура дерева посудину. У ньому одяг заливали гарячою водою,клали туди нагрітий камінь і додавали переламаний порошок. Потім лише залишалося віднести прополоскати на річку.

Жлукто-пралка, скріншот: Youtube
Жлукто-пралка, скріншот: Youtube

І наостанок розповімо про куманці — глиняному глечику у формі кола, в якому зберігали всілякі напої для довготривалого збереження температури. Також кажуть, що в цьому глиняному посуді купується цікавий присмак.

Куманець, скріншот: Youtube
Куманець, скріншот: Youtube

Нагадаємо, на Львівщині відшукали село, де залишилося в живих всього двоє: "Безлюдно і депресивно"

Як повідомляв "Знай.ua", на Закарпатті бабуся-екстремалка розсікає гори в кориті: найшвидший спосіб в селі

Знай.ua писав, робили не для церкви: історики ламають голови над таємницями найдавнішої Західноукраїнської ікони