Легендарний народ, скіфи, довгий час панували на території сучасної України. Що вони залишили нам у спадок та як їхній спосіб життя вплинув на українську ідентичність, у проекті «Локальна історія» розповів скіфолог, керівник археологічних експедицій, викладач Києво-Могилянки Юрій Болтрик.

Скіфів вважають вихідцями з Передньої Азії, Велика Скіфія постає на території України уже в IV сторіччі до нашої ери.

Антропологічно скіфи були частково схожі на європейців.

«От у вас і скіфські риси, і сарматські. Для поляків ви взагалі були б дуже шанованою людиною, бо що кругліша голова, то ближче до сарматів. Сармати – круглоголові, скіфи – довгоголові», - розповідає історик ведучому.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У скіфів була не лише власна держава, але й тривала історія стосунків із навколишніми народами. Зокрема, з греками, які осідали у Північному Причорномор’ї, вони вели активну торгівлю. Відбувався і культурний обмін.

У степах скіфи споруджували кургани на місцях поховань своїх померлих вождів і воїнів. Із померлими вони клали у могилу не лише слуг і жінок, але й безліч скарбів. Наприклад, відома на весь світ Пектораль із Товстої могили – витончена робота грецьких майстрів на замовлення скіфської знаті.

Фото « " Радіо Свобода»
Фото « " Радіо Свобода»

«Так само скіфи вже набралися тут цивілізації, вони стають частиною середземноморської цивілізації, хай з певним варварським фльором», - додає Болтник.

Залишилися після кіфів і місця поселень, особливо на берегах Азовського та Чорного морів.

«Чому ще Велику Скіфію можна вважати державою? За морем в Гераклеї (це грецька колонія, виведена на південний берег Чорного моря) Атей б’є свою монету, тому що він дозволив Гераклеї торгувати зі Скіфією. Терміналом виступають два давньогрецьких міста. Біля Євпаторії – місто Керкінітида фіксується в наративних джерелах як скіфське місто», - розповідає скіфолог.

Скрін, відео YouTube
Скрін, відео YouTube

Причиною зникнення скіфів вважають природні катаклізми – можливо, сильну посуху.

«Скіфи мали зону з 15 областей України. А тепер зробили біду під назвою Каховське водосховище, в посуху чи голодуху там можна було прогодувати свою худобу. Там всім вистачало місця. Йдеться про спільну заплаву Дніпра і Конки, 220 км від Запоріжжя до Херсону і ширина 42-28 км. Там рай земний був. І там можна було спокійно все пересидіти», - впевнений історик.

Нагадаємо, всупереч грабіжникам, погоді і відчаю: як проходили пошуки знаменитої золотої пекторалі

Як повідомляв "Знай.ua", на Кривбасі розроблять дорожню карту щодо вирішення проблем зі скиданням шахтних вод в Інгулець. Шлях археолога Бориса Мозолевського до головної знахідки свого життя - скіфвської пекторалі, був тернистий

Знай.ua писав, у Франківську водолази виявили причину трагічної загибелі трьох людей у річці: "Глибиною 4 метри". Держекоінспекція виступить координатором проекту вирішення проблеми скидання надлишків зворотних (шахтних) вод Кривбасу.