У Львові відновили карету, яка колись слугувала транспортним засобом для місцевих єпископів. Про це розповіли на «Суспільному».

Карета, виготовлена в ХVIII столітті, понад 70 років стояла у фойє Львівського музею етнографії та художнього промислу, і жодного разу не реставрувалася. Тепер, після старанної реставрації довжиною в рік, їй знайшлося місце в залі бароко.

Як зазначається, три сотні років тому карета слугувала місцевому вищому духівництву.

Скрін, відео YouTube карета
Скрін, відео YouTube карета

За словами директора інституту народознавства Степана Павлюка, львівська карета – унікальна в своєму роді.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

“Ця карета — унікальна, бо таких пам’яток в Європі небагато. У нас вона є в повному комплекті. 300 років залишили на кареті сліди. Вона потемніла. Малярську роботу не було видно, тільки контури”, — наголошує він.

Скрін, відео YouTube карета
Скрін, відео YouTube карета

Завданням реставраторів було не лише відчистити карету, оновити барви і прикрасити, але й показати первісний стан, якою вона була в роки свого «життя».

«Показати руку майстра. Не можна ні доробляти, ні дозолочувати, адже це вже втручання в процес. Тоді вона би втратила свою силу і свою автентичність”, — розповідає працівник музею Андрій Колотай.

Важить карета приблизно півтори тони. Її стіни оздоблені зображеннями тварин, нанесеними на позолоту, та різьбою по дереву. Припускають, що транспрт привезли свого часу з Франції.

Запрягали в карету три пари коней, це робило її дуже дорогою в обслуговуванні.

«Це якби сьогодні ми говорили про найдорожчий автомобіль у наш час. До нас вона дійшла фактично в первісному вигляді, карета не має втрат. Тобто трошки, може, десь на контурах посипалась позолота, але всі фрагменти вціліли, а такі речі з ХVIII століття до нас в такому стані не доходили”, — наголошує Колотай.

Нагадаємо, що вчені наблизилися до розгадки таємничого сигналу з космосу: "Скоро ми дізнаємося".

Як повідомляв портал Знай.uа, імена українців закодовані в магічних вишиванках.