В Україні вже протягом 20 років розвивається Медичне страхування. Поки воно не стало масштабним явищем, проте це єдиний шлях вивести країну на більш високий і доступний рівень медицини.
Як в Україні працює ринок страхової медицини і які у нього перспективи, передає "Мінфін".
ІТ-фахівець з Києва Олександр Юрченко вже більше десяти років користується медичною страховкою. Цю страховку йому пропонує роботодавець як одну з опцій соцпакету. Зараз у нього підписаний договір на 235 тисяч гривень – це сума, на яку йому страховик забезпечить лікування в разі погіршення стану здоров'я.

Лікар, фото: скріншот з відео
Лікар, фото: скріншот з відео


У пакет послуг, крім амбулаторної та швидкої допомоги, входить також лікування в стаціонарі та забезпечення медикаментами. Важливо, що він може обслуговуватися в приватних клініках, де рівень обслуговування на порядок вище, ніж у державних.
У разі необхідності Страхова компанія сплатить:
- Одну операцію
- Одну діагностику хронічного захворювання
- Стоматологічні послуги на 3100 гривень (крім протезування)
- Вакцинацію проти грипу
- Разову лабораторну діагностику на коронавірус
- Курс лікування в стаціонарі до 20 днів у разі ускладнень при COVID-19
Варто відзначити, що за обслуговування співробітника роботодавець заплатив 10 500 грн. Чоловік розповів, що поки своїм полісом він скористався раз - у січні побував у стоматолога.

Стоматолог / фото: Pixabay
Стоматолог / фото: Pixabay

Статистика свідчить, що з кожним роком частка добровільного медичного страхування (ДМС) в Україні потроху збільшується. При цьому масовим воно ще не стало. І на даний момент в структурі медичного страхування переважає корпоративне. Адже це дуже ефективний інструмент підвищення лояльності персоналу.

Альтернатива нинішньому стану української охорони здоров'я

Хорошою альтернативою нинішньому стану української охорони здоров'я було б впровадження державної страхової медицини. За таким принципом функціонує система охорони здоров'я в багатьох розвинених країнах світу.
Подібний ринок в Україні почав зароджуватися після прийняття закону "про страхування" від 7 березня 1996 року. У статті 5 цього Закону вказується, що страхування може бути обов'язковим і добровільним, проте поки що обов'язкове медстрахування (ОМС) в Україні не запущено.

Хірурги, фото gettyimages
Хірурги, фото gettyimages

" 2020 рік став роком активного зростання ДМС і наш страховий портфель з даного виду страхування збільшився практично на чверть. 2021 рік також показує позитивну динаміку в збільшенні числа клієнтів і страхового портфеля. Також можна відзначити попит на ДМС клієнтів, які не страхувалися раніше", - розповіла Леся Щербакова, голова правління страхової компанії "Провідна".

Шлях України

Бюджетна модель фінансування медицини в Україні вже давно не задовольняє як пацієнтів, так і медпрацівників. Команда президента Володимира Зеленського планувала запустити ОМС протягом двох років після приходу до влади. Але завдання виявилося складніше.

"У нас 60% зарплати в"тіні". Як тільки ми приймемо закон про медстрахування, зрозуміємо, що у нас немає грошей. Але президент обіцяє, що як мінімум удвічі протягом двох років "чорна" зарплата зменшиться", - зазначав Михайло Радуцький в інтерв'ю ресурсу" РБК-Україна " в 2020-му році.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Швидка допомога, скріншот: YouTube
Швидка допомога, скріншот: YouTube

Але перший крок на шляху до страхової медицини зроблено. З Квітня 2019 року в Україні стартувала реформа первинної медицини, а через рік – і вторинної. За новою системою медзаклади отримують гроші тільки за надані послуги. При цьому в ролі страховика від держави виступає Національна служба здоров'я України, яка визначає тарифи за медпослуги.

"Найбільш прийнятною моделлю я вважаю ОМС, яке буде покривати як необхідні амбулаторно-поліклінічні послуги, так і стаціонарне лікування, в тому числі по важких захворюваннях. При цьому в програмах ОМС повинні брати участь страхові компанії, у яких є досвід у врегулюванні страхових подій", — зазначила Леся Щербакова, голова правління страхової компанії "Провідна".

Раніше повідомляли, не в "Укрпошті", а через картку: українцям розповіли, як і коли доведеться отримувати заслужені виплати.

Як повідомляв Знай.ua , 31 млн Кабмін виділив на букети, Мовні курси для своїх працівників і кіберзахист.

Знай.ua писав, Денису Шмигалю влаштували допит за пропажу 35 млрд і гостру нестачу швидких і кисню в лікарнях.