У Львові буревій наробив лиха на личаківському кладовищі. Через негоду повалено понад 100 надгробків.
Про це повідомив директор ЛКП «Личаківський цвинтар» Михайло Нагай, передає Тvoemisto.tv.
Так, стало відомом, що на Личаківському кладовищі через буревій повалило близько 30 дерев, 250 гілок, а також пошкодило понад 100 надгробків, багато з яких є дуже цінними. Зараз гіллям, стовбурами дерев покриті практично усі дороги та стежки на цвинтарі. Роботи по розчищенню доріжок триватимуть ще щонайменше місяць.

Фото: ЛКП "Личаківський цвинтар"
Фото: ЛКП "Личаківський цвинтар"

"Частина надгробків зазнали незначних пошкоджень – впали або відлущились фрагменти стел. Їх підклеїмо чи відновимо. Проте є й такі пам’ятники чи надгробки, які не підлягають відновленню", – каже Михайло Нагай.

Фото: ЛКП "Личаківський цвинтар"
Фото: ЛКП "Личаківський цвинтар"

Зокрема, чи не найбільшого руйнування зазнала родинна гробниця Зенткевичів, яка знаходиться на полі №15 і де є кілька поховань. Матвій Зенткевич був власником однієї з найстаріших львівських аптек "Під золотим оленем". Композицію гробниці створив відомий скульптор Йохан Шімзер. Зараз вона розбита, хоча кілька років тому її реставрували.

Фото: ЛКП "Личаківський цвинтар"
Фото: ЛКП "Личаківський цвинтар"

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Пошкодження фрагменту руки та смолоскипа зазнав пам’ятник Войнарів на полі №12 Личаківського цвинтаря. Сама фігура збереглася. Відламався також хрест на одній із стацій Ісуса Христа, що розташована на полі №2, а також зазнала руйнування ще одна композиція на полі №61. Це зображення Матері Божої з Ісусом Христом на руках авторства Юліана Марковського.

Фото поліції Львівщини
Фото: ЛКП "Личаківський цвинтар"

Старі надгробки Личаківському кладовищу допоможе відреставрувати фонд "Polonia". Ця співпраця між Міністерством культури та Львівською міською радою вже триває 12 років.

Фото: ЛКП "Личаківський цвинтар"
Фото: ЛКП "Личаківський цвинтар"

Проте негода наробила лиха не лише на Личаківському цвинтарі. Загалом у місті повалено понад дві сотні дерев, пошкоджено десятки покрівель та затоплено багато домогосподарств. Комунальники і досі ліквідовують наслідки негоди.

"24 дахи було зірвано, є повалені 12 дерев, це на території садочків і на території шкіл, і 8 навчальних закладів є підтопленими ", - розповіла Ірина Маруняк, заступниця міського голови Львова з питань ЖКГ.

Нагадаємо, у Львові затопило центр, а вітер зніс дерева: негода повернулася в Україну з новою силою

Як повідомляв "Знай.ua", град, вітер і тропічні зливи: на Україну насувається Лютий циклон з Німеччини

Знай.ua писав, спека не щадить нікого: харків'янка психанула і вийшла гуляти по вулиці в стрінгах