Фасади, балкони та під’їзди львівських будинків приховують у собі безліч таємничих істот, яких колись поселили тут вигадники-архітектори. Про те, де шукати найстрашніших потвор міста, розповіли у виданні «То є Львів».

Деякі з фігур виконані настільки реалістично, що від них мурашки біжать шкірою, а в деяких помітні іронічні нотки.

Наприклад, маленький дракончик примостився на вул иці Дудаєва, №9, де колись розташовувалися Політехнічне товариство та Інженерна палата Малопольщі. Тепер у цій будівлі - відділення “Імексбанку”. Будинок зведено у 1905-1906 роках.

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Ящірки та змії мешкають на фасаді будинку на площі Міцкевича, 8. Їх туди поселив скульптор Зигмунт Курчинський у 1913 – 1914 роках.

Голова фавна прикрашає будинок на вулиці Гребінки, 8, який було зведено в 1892 році архітектором Герматником. Натхнення для скульптур черпали з робіт італійців.

Химери розташувалися поблизу головного корпусу Львівської політехніки – дивні істоти тримають підніжжя ліхтарів перед навчальним закладом.

Дивна химера з головою лева і жіночими грудьми прикрашає будинок колишньої Галицької ощадної каси, а зараз Музею етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України. Її авторство приписують Леонарду Марконі.

На площі Ринок, на будинку №3 - кам’яниці Убальдіні, можна побачити фігури атлантів, які підтримують балкон. Поруч із ними примостилися два морських змія, які вражають деталізованим виглядом.

Цікава голова блазня прикрашає будинок на Проспекті Свободи, 29. Хтось вважає цю голову духом-покровителем, який захищає споруду від усякого лиха.

Цікаво виглядає химера з вілли Юзефи Франц, зведеної в 1892 – 1893 роках. Припускають, що оздоблення виконав скульптор Едмунд Плішевський, який поєднав воєдино людські, тваринні та пташині риси.

А найнезвичнішим можна назвати барельєф “Війна” Владислава Яроцького, розташований на будинку на вулиці Мушака, 50. На ньому зображений воїн-індіанець, озброєний луком, стрілами, мечем, а також із маскою та змією на шиї.

Раніше повідомляли, молитва до Архангела Михаїла про прощення гріхів і заступництво: святі рядки для важкої хвилини.

Як повідомляв Знай.uа, яким було дитинство у наших предків 300 років тому: рання загибель, робота і безправ'я.

Знай.uа писав, ПЦУ опублікувала повний календар релігійних свят на Червень: від дня Всіх Святих до Трійці.