Сто років тому у Львові заговорили про підкорення вершини Евересту. Про це повідомили на порталі "Справа".

Перша спроба підкорення гори Еверест сталася в 1921 році. З тих пір весь світ затамувавши подих спостерігав за експедицією організованою Королівським географічним товариством і британським альпійським клубом.

У червні 1924 року цей похід закінчився загибеллю альпіністів Джорджа Меллорі і Ендрю Ірвіна, яких востаннє бачили на висоті 250 метрів по вертикалі від вершини Евересту, після чого вони зникли і породили досі нерозгадану загадку — підкорилася їм вершина чи ні.

Джордж Меллорі та Ендрю Ірвін: dilo.net.ua
Джордж Меллорі та Ендрю Ірвін: dilo.net.ua
Джордж Меллорі та Ендрю Ірвін: dilo.net.ua

Після завершення експедиції про яку писали європейські ЗМІ, Львівський інженер, аеронавт, фотограф, пристрасний популяризатор науки і техніки Едмунд Лібанський написав книгу про цю подію під назвою «Боротьба за вершину світу».

Популярні новини зараз
Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Книга була заснована на звіті глави експедиції полковника Говарда Бюрі і в ній описані труднощі перших сходжень на Еверест.

Крім цього Лібанський детально описав, що відбувається з людським організмом через зміну тиску в результаті зміни висоти, розповів, що необхідно для підйому на Еверест, і описав безліч цікавих подій під час підкорення "вершини світу".

Еверест, табір експедиції: dilo.net.ua
Еверест, табір експедиції: dilo.net.ua
Еверест, табір експедиції: dilo.net.ua

Нагадаємо, що вчителька географії з Франківська готується підкорити Еверест: "піднімуся без кисню"

Як повідомляв портал "Знай.uа", Еверест не найвища гора? На Марсі згаслий Олімп побив рекорд Землі

Також, "Знай.uа" писав, що пенсіонер загинув у горах після падіння зі страшної висоти-тіло шукали добу