Влітку 1991 року Галицьку армію спіткала гірка поразка в польсько-українській війні. Через що довелося пройти тоді українцям та як тривали визвольні змагання, написав Олександр Дєдик, автор книг “Чортківська офензива” та “Бої у Львові 1–21 листопада 1918 року”.

Роблячи розрахунок на селянські повстання як на рушійну силу відновлення влади Директорії, Дієва армія УНР на початку літа 1919 року здійснила прорив з Волині на Поділля.

Тоді було визволено Проскурів і Кам’янець-Подільський. Учасники місцевих повстань радісно вітали визволителів, проте не поспішали вливатися до лав регулярної армії.

Через відсутність єдиної політичної платформи повстанський рух був слабким і стихійним, а загони - нечисельними. Тільки з повстанського відділу отамана Юрка Тютюнника вийшло створити Київську групу армії УНР.

Всередині літа 1919 року більшовики притисли українське військо в районі Проскурова. Виснаженій армії УНР загрожувала повна катастрофа, але на горизонті замайоріли загони галичан.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Із новими силами наддніпрянці кинулися в бій і 23 липня 1919 року Січові Стрільці полковника Коновальця завдали поразки червоній бригаді з Таращі.

Об’єднавшись, дві українські армії відчули свою перевагу і зажадали помсти ворогу. Більшовики з усіх сил чіплялися в українські території, використовуючи бронепотяги – потужні фортеці на колесах.

Скрін, localhistory
Скрін, localhistory

Не зважаючи на це, українські армії здобували одну перемогу за іншою.

11 серпня 1919 року для координації дій ГА та Дієвої армії УНР було створено Штаб Головного Отамана (вище військове командування). Після суперечок про те, чи рухатися в бік Києва, чи вирушати на Одесу, було вирішено діяти компромісно - спрямувати головний удар на Київ та забезпечити фланг, рухаючись у напрямку Одеси.

30 серпня українці з жовто-блакитними прапорами зайняли Київ, змусивши більшовиків відступити. Однак вже наступного дня російські частини підступили до Києва.

Нагадаємо, що Зеленський терміново звернувся до українців через загибель героїв: "Сили ворога в рази більше"

Як повідомляв портал "Знай.uа", як Україна 100 років поспіль захищає свою землю від ворога

Також, "Знай.uа" писав, на Буковині вшанували пам'ять легендарних кіборгів: побратими дивилися на могили і бачили там себе