Дитинство пересічних українців ще зовсім недавно було зовсім не таким безтурботним, як зараз. Діти змушені були братися до праці вже з ранніх літ, розповідає доктор історичних наук Ігор Сердюк на сайті «Локальна історія».

До 19 століття дитинство в Європі, і зокрема в Україні, дитинство не вважали якимось особливим періодом в житті людини.

Побутує думка, що дітей в родинах було багато. Насправді ж народжували часто, а от виживали лише одиниці. Виною цьому були бідність, поширені хвороби, травматизм. В середньому на Полтавщині родини мали двох-трьох дітей. Старші змушені були доглядати менших, і часто із 15-16 народжених виживали до повноліття 5-6.

Поява дітей в молодій родині всіляко віталася, адже це свідчило про вдалий шлюб і про наявність в господарстві потенційної робочої сили. Нерідко пологи були для жінок смертельними.

Фото: Вікіпедія
Фото: Вікіпедія
Микола Пимоненко, Вечоріє

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Бездітність вважали великим горем, намагалися лікувати чи зарадити біді молитвами.

Немовлята помирали дуже часто – майже половина смертей припадала на дітей до 14 років. Померлих немовлят оплакували не так, як дорослих родичів – їх не було настільки шкода. Дбали лише про те, щоб дитина помирала хрещеною і потрапила до раю.

Скрін, Локальна історія
Скрін, Локальна історія

У віці “церковної дієздатності”, тобто з 7 років, дитину долучали до світу дорослих – її водили до церкви, сповідували, причащали. Замість дитячих сорочечок їх починали вдягати у штанці чи спіднички відповідно до статі.

Працювати починали з 5-6 років – пасли гусей. У 10-11 років довіряли пасти телят.

Дівчатка допомагали по господарству, бавили менших дітей.

Часто у містах діти 6-7 років ставали наймитами, підмайстрами, учнями майстрів. 10-річні вже могли заробляти гроші.

Нагадаємо, Зеленський сказав, коли закінчить будувати українські дороги.

Як повідомляв портал Знай.ua , Олена Зеленська зізналася, чи соромно їй за чоловіка.

Також портал Знай.ua писав, що Зеленський представив план заходів на День Незалежності України 24 серпня.