У Львові презентували документальну стрічку "Позивний Італієць". Це історія про добровольця-нацгвардійця, несправедливо засудженого в Італії через наклепи російської пропаганди, та перемогу України у цій справі.
Про це повідомляє пресслужба "МВС України ".
Автором стрічки "Позивний Італієць"є директор департаменту комунікації МВС Артем Шевченко, вона створена, щоб правдиво показати особливості справи в італійському суді військовослужбовця Національної гвардії Віталія Марківа.

Фото: пресслужба "МВС України "
Фото: пресслужба "МВС України "


Символічно, що презентація фільму відбувається у Львові саме 29 травня, в цей день о 2014 році поблизу Слов’янська загинув генерал-майор Сергій Кульчицький, який довгий час служив командиром 2 Галицької бригади. Його ім’я носить батальйон, в лавах якого захищавУкраїну Віталій Марків.

"Документальний фільм "Позивний Італієць" розповідає про нашого героя-гвардійця Віталія Марківна, який воював на сході України, був звинувачений італійською владою за надуманим злочином, пройшов через суди і ув’язнення. Воїна, за долю якого вболівала вся Україна", - наголосив начальник Західного територіального управління Національної гвардії України генерал-лейтенант Олександр Набок.

Також, під час зустрічі була представлена книга "Віталій Марків" авторки Дар’ї Бурої. Авторка намагалася зобразити події максимально правдивою та доказовою для того, щоб її прочитало якомога більша кількість людей. Книга вийшла у харківському видавництві "Фоліо" чотирма мовами: українською, російською, англійською та італійською.

Фото: пресслужба "МВС України "
Фото: пресслужба "МВС України "

"Я писала про Віталія саме як про людину. Мене цікавило, яким він був у дитинстві. Найбільше мене надихнула мати Віталія, пані Оксана. Саме людські якості було найцікавіше досліджувати - коли спілкуєшся з різними людьми, а вони, незалежно один від одного, розповідають про твого героя одні й ті самі речі", - розповіла авторка.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще
Три роки, чотири місяці та два дні провів Віталій у італійській в’язниці. Його було заарештовано в 2017 році. Пройшли кілька років слідства і у 2019 році суд міста Павія засудив нацгвардійця до 24 років позбавлення волі. Його звинувачували у причетності до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та його перекладача, росіянина Андрія Міронова у травні 2014 року на сході України.
Захист Марківа вважав вирок несправедливим, тож 29 вересня суд в Мілані розпочав розгляд апеляції у справі Віталія Марківа. Після вивчення додаткових матеріалів, наданих захистом, суд присяжних повністю виправдав Віталія.

"Сьогодні 7 річниця загибелі нашого бойового батька генерал-майора Сергія Кульчицького. Він надихав мене та моїх побратимів своєю жертовністю та відданістю служити українському народові"- зазначив Віталій Марків.


Нагадаємо, українець домігся командування над воїнами ЗСУ на Донбасі о 22: захищають батьківщину і не "пасуть задніх"

Як повідомляв "Знай.ua", ВСУ втратили мужню снайпершу-розвідницю: "Терпіла біль і нічого нікому не говорила"

Знай.ua писав, на Донбасі окупанти вдарили ракетними комплексами по людях і поранили воїна ЗСУ