Цьогоріч у четвер, 20 травня в Україні відзначають День вишиванки. Це свято доволі молоде, йому всього 15 років, проте всі ці роки воно об'єднує тисячі українців.
Історія цього свята розпочалася ще у 2006 році в Чернівцях. Там місцева студентка університету Леся Воронюк запропонувала своїм однокурсникам прийти в цей день на заняття у вишиванках. Що цікаво, тоді цю ініціативу підтримали не тільки студенти, а й викладачі.

вишиванка, фото politinfo
вишиванка, фото politinfo

Незабаром традиція одягати вишиванки щорічно, кожного третього четверга травня, поширилася по інших містах України. Хоча цього дня не вихідний, але через ошатний одяг українців він здається святковим.

Історія ж головної винуватиці цього свята - вишиванки, налічує сотні років. Вишиті сорочки мають свої особливості в різних регіонах - кольори, орнамент і техніка виконання вишивки відрізняються, але сенс цього одягу завжди залишається одним і тим же: він символізує спадкоємність традицій і служить оберегом.

Вишиванка
Вишиванка / Фото: Фейсбук

Святкування Дня вишиванки має на меті зберегти споконвічні народні традиції, а також сприяти єдності українського народу. У цей день заведено надягати національну українську вишитий одяг на роботу, в дитячі садки, школи та інститути, та й просто на прогулянку.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Нагадаємо, раніше талановита прикарпатка одягла ляльок у форму УПА: Бандера б зацінив

Як повідомляє портал Знай.ua тернополянин знайшов "Золоте" хобі на пенсії і заробив півтора мільйона, головне-бажання

Також Знай.ua писав, що у вікнах Кам'яниці з драконами спить цілий світ: у Києві фасад покинутої будівлі перетворили на галерею