Історію Руслана Захарова і його мами Олени без перебільшення можна назвати унікальною, адже жінці вдалося витягнути свого сина з концтабору "МДБ ДНР" "Ізоляція" без будь-якої допомоги спецслужб, передає "Громадське".

Якомога далі від війни

Улітку 2014 року Олена жила та мала невеликий бізнес у місті Костянтинівка Донецької області. Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ і Слов'янськ у червні були ще підконтрольні збройним формуванням.

Але після конфлікту з чужими озброєними людьми вона терміново виїхала якомога далі від війни — до Криму. Згодом отримала громадянство Росії, прописку в Сургуті й до 2019 року переїхала до Москви. Там винаймала поруч із такими самими біженцями з Донбасу кімнату в Люберцях.

Поки мама працювала в Сургуті та в Москві, Руслан Захаров жив у Костянтинівці й займався найбільш ризиковим на Донбасі видом діяльності — працював перевізником, переміщуючи через лінію зіткнення товари та людей.

Руслан возив продукти Шевроле "Авео" матері, автомобіль час було віддавати власниці, і він замислив купівлю власної машини. У ДНР можна було придбати недорогу автівку, адже люди продовжують виїжджати та швидко розпродавати майно. Головне для Руслана — аби машина мала "довоєнну" українську реєстрацію і нею можна було б їздити через лінію зіткнення.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Руслан свого часу позичив 5 тисяч доларів знайомому, який після неодноразових нагадувань повернув борг автомобілем. Щоправда, знайомий Михайло дібрав і купив йому Тойоту "Камрі" з реєстрацією в "ДНР". Руслан обміняв її на "Шкоду" з українською реєстрацією.

Угоди були чистими, у всіх залишилися телефони одне одного. Але з часом раптово з'ясувалося, що Михайло зник у Росії, не розрахувавшись із власником японського автомобіля. Той звернувся до знайомих правоохоронців, "Тойоту" відібрали у колишнього власника "Шкоди", посередник зник, але от на "перевізника" пополювати було можна.

Затримання

Згодом стало зрозуміло, що Руслан Захаров у цій банальній справі офіційно фігурував як свідок. Але це все з'ясувалося потім, а поки 11 вересня 2019 року його раптом після перетину лінії зіткнення на ще маминому автомобілі затримали оперативники "Кіровського районного управління поліції ДНР".

Син зателефонував мамі до Москви й попросив про допомогу. Мати швидко прилетіла в Ростов-на-Дону, звідти приїхала в Донецьк і почала шукати сина. І тут-таки виявила, що ті, хто його взяли, не бажають зустрічатися ні з ким.

Двоюрідний брат Олени мав дачу в мікрорайоні "Текстильник" у "фінському" будинку на двох господарів із сусідами, батьками старшого слідчого "УБОЗ" Ріната Гайнутдінова.

"До війни він працював в обласній прокуратурі, а зараз в "УБОЗ". У нього руки по лікоть в крові, воював, важлива людина в "ДНР", — коротко схарактеризувала цю впливову людину Захарова.

Тому до нього звернулися за допомогою. Він сказав, що звільнення хлопця коштуватиме 5 тисяч доларів. Жінка заплатила і його звільнили того самого дня. З цим самим чоловіком жінка домовилася про зняття "маячків". Вони заплатили ще 300 доларів та наступного дня її син поїхав по роботі й на Майорську його знову заарештовують, завозять в “УВС” і вимагають ще три тисячі доларів.

У "ДНР" жінку з Москви сприйняли, як платоспроможного за місцевими оцінками "клієнта". Проте це було неправдою — мати витратила всі заощадження й задля наступного "траншу" повинна була їхати в Росію, брати кредит у банку.

28 вересня Олена Захарова поїхала знову працювати в Москву, а 30-го їй зателефонував син і повідомив, що віддав гроші до "УБОЗ" і повинен виїхати найближчими днями.

"Я взагалі нікому не винен нічого був, але віддав необхідні 7 із гаком тисяч доларів цьому Рінату, і ще зверху запропонував, щоби мене гарантовано на КПВВ не чіпали", — розповідає "Спектру" Руслан.

Віддав він 7 100 доларів, і вранці 1 жовтня виїхав машиною матері на блокпост "Олександрівка" і безслідно зник. Його вивезли з КПВВ, а потім доставили в концтабір "Ізоляція".

"У нашій камері було 18 людей. Нас тримали на першому поверсі, на тортури водили в підвал, у "шапках": у кого мішок на голові, у кого пакет — кому що дісталося. Зі мною в камері ще один "перевізник" був, він три тижні вже сидів, але при мені його забрали — дали аркуш паперу та сказали написати, що “претензій не має і фізичну силу проти нього не застосовували". Він, ясна річ, через страх усе це написав, і його вивели", - згадує хлопець.

У камері концтабору «Ізоляція» Руслан Захаров пробув рівно два тижні — з 1 по 14 жовтня 2019 року. Згодом до матері Руслана подзвонив брат та вчинив справжню істерику. За його словами, Руслана заарештувала "розвідка УБОЗ" за те, що він своєю автівкою возив диверсійні групи. Він кричав, що до нього на дачу можуть прийти з обшуком. Й зазначив, що жінці не можна їхати з Москви назад у Донецьк, інакше її заарештують.

Попри величезний переляк, двоюрідний брат повідомив Олені, що він знайшов її машину, та просто стояла на службовому паркуванні будівлі "УБОЗ МВС ДНР" перед стадіоном "Металург". Після цього жінка зверталася у всі міжнародні місії, але арешт сина ніхто не підтверджував, офіційно її він пропав безвісти.

Руслан Захаров зник на КПВВ, перебував у неофіційному концтаборі, і його арешт заперечували всі "правоохоронні органи ДНР". Але машина Олени Захарової була на звичайній службовій стоянці для особистих автомобілів співробітників "УБОЗ ДНР" і чітко вказувала на винуватця зникнення.

Шевроле «Авео»  автомобіль Олени Захарової на стоянці «УБОЗ МВС ДНР»
Шевроле «Авео» автомобіль Олени Захарової на стоянці «УБОЗ МВС ДНР»

Олена з російським паспортом і з максимально гучним скандалом подала офіційну заяву про зникнення сина та крадіжку автомобіля в "Ленінський райвідділ МВС", щодо машини був складений протокол, її сфотографували.

Упродовж кількох діб мати з'їздила через Росію і до українських правоохоронців у Бахмут, де домоглася швидкого відновлення всіх документів на свою машину. З Росії з ростовського номера через відкритий зв'язок вона додзвонилася на телефон оператора "ДНР" "Фенікс" до Ріната Гайнутдінова.

"Я кричала йому: "Де мій син?! За що я тобі заплатила 12,5 тисячі доларів, щоби мій син у підвалі в "УБОЗі" опинився!!?" — у нього був переляканий голос, і він, усе це прослухавши, кинув слухавку. Я розмовляла з його батьком і голосно називала всі суми. Я кричала: "Я не зупинюся, я Путіну напишу! До ФСБ звернуся, я всіх вас знищу за сина!!!", - згадує вона.

Розмова зі старим татарином Шамілем, батьком Ріната Гайнутдінова, відбулася 13 жовтня 2019 року. А наступного дня, 14 жовтня, Руслана Захарова вивезли з "Ізоляції" і відправили у звичайний казенний офіційний ІТТ (ізолятор тимчасового тримання), у місце, де його вже не катували.

На той момент Захарова справді написала заяви з усіма іменами та сумами на ім'я президента Росії Володимира Путіна, міністра закордонних справ Сергія Лаврова, директора ФСБ Олександра Бортнікова, голови Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна.

З Адміністрації президента Росії мати згодом отримала відповідь, що справа перебуває в компетенції Міністерства закордонних справ РФ.

"А що Рінат? Мені передали від нього, що з мене ще 7 тисяч доларів чекають, щоб я могла отримати сина живим", — розповідає мати.

Звільнення

Олена Захарова з сином вже після звільнення і втечі до Росії
Олена Захарова з сином вже після звільнення і втечі до Росії

Руслана звільнили 13 листопада, за кілька днів безперервного сидіння у квартирі мати з Русланом у супроводі друзів полишили Донецьк і рушили в бік Росії. Зараз же Руслан Захаров працює в Харкові та спілкується з юристами. Олена Захарова переховується в Європі.

Нагадаємо, на Донбасі окупанти обстріляли передмістя Авдіївки з гранатометів і напали на ЗСУ з безпілотника

Як повідомляв "Знай.ua", війна дісталася до Чорного моря, задіяні українські рятувальники

"Знай.ua" писав, в Маріуполі морпіхи гучно відзначили День Прапора ВМС України: "Символ могутності флоту"