У Бродах місцевий мешканець випадково відкопав бідон, у якому зберігалися фото, листівки, агітки та щоденник борця за незалежність. Майже 70 років документи чекали свого часу під товщею землі.

Знахідку датували 1940-1950 роками, її передадуть до львівського музею "Тюрма на Лонцького", повідомляє Суспільне.

“Ця знахідка є по-своєму унікальною, важливою і цінною для суспільства. Адже вона відображає локальні моменти, особливості, розкриває нові риси підпілля ОУН. Відкриваються нові імена людей, які були причетні до визвольного руху і це надзвичайно цікаво”, — каже директор музею Руслан Забілий.

На одному із документів зазначено псевдо підпільника – ”Степко”. Експерти припускають, що саме він і сховав цей бідон. Дослідники вважають, що знайдені матеріали стосуються діяльності Лопатинського районного проводу ОУН, але точно сказати можна буде лише після ґрунтовного дослідження.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

“Є чимало ознак, за якими ми досліджуємо документи. По-перше, звичайні радянські газети, в які замотували архіви і зберігали. Тобто ми можемо з’ясувати крайні дати, а це 1948-51 рік. Окрім того, на таких документах часто є якісь позначки, шифри, криптоніми. Це все ми будемо з’ясовувати. Так ми будемо знати, хто ховав цей архів та на якій території він використовувався”, — каже дослідник.

Зазвичай такі сховки робили з практичною метою: для розповсюдження агітаційної продукції. Втім, була й інша причина.

“Такі архіви створювали також, щоб донести інформацію до наступних поколінь. Це було одним із завдань проводу ОУН, навіть були розроблені інструкції, щодо переховування такої інформації. Адже минуть десятиліття, а епізоди боротьби треба донести до майбутнього, тоді коли буде незалежна Українська держава. Так і сталось”, — каже Руслан Забілий.

Нагадаємо, раніше на Тернопільщині розкопали нічний кошмар Гітлера

Як повідомляв портал Знай.ua, тернополянин знайшов "Золоте" хобі на пенсії і заробив півтора мільйона, головне-бажання

Також Знай.ua писав, що у вікнах Кам'яниці з драконами спить цілий світ: у Києві фасад покинутої будівлі перетворили на галерею