Стрічка, м'яч та булави - найголовніші у житті 15-річної львів'янки Христини Пограничної. Зараз одна з найбільших перемог дівчини - срібна медаль з художньої гімнастики на ІІІ-х літніх Юнацьких Олімпійських іграх у Буенос-Айресі.
До цього були: титул абсолютної переможниці Всесвітньої Гімназіади в Марокко, перше місце на чемпіонаті України з художньої гімнастики, бронзові і срібні нагороди Чемпіонатів Європи.

Фото: UNIAN
Фото: UNIAN

Зараз навіть сама Христина не може назвати точну кількість її медалей та кубків, адже за її спортивну кар'єру їх назбиралося чимало, передає "BBC Україна".
Займатися гімнастикою дівчина почала у 2008 році. Батьки привели її до зали, аби вона гармонійно розвивалася і була здоровою. Паралельно Христина займалася ще і бальними танцями. Згодом графік дівчини став настільки щільним, що вона не могла одразу ходити до двох секцій, тому вона надала перевагу гімнастиці.

Спочатку були типові тренування по 45 хвилин на день, потім навантаження ставало більшим, адже у неї помітили потенціал і почали готувати до перших змагань. Свою першу медаль Христина отримала на міжклубних змаганнях у Львові у 7 років.

Зараз же дівчина є першим номером в національній юніорській збірній. І донедавна найбільшою мрією були Юнацькі Олімпійські ігри. Тепер же — "золото" на дорослій олімпіаді.

Тренування

Спочатку чотири уроки в школі, потім — тренування, домашнє завдання і сон. Таким є розпорядок дня Христини, коли попереду немає змагань. Коли ж наближається час, школа відходить на другий план і дівчина весь час проводить у залі.

"Якщо вибитися з ритму, то просто не зможеш розвиватися. Треба розставляти пріоритети. Я проводжу в залі більше часу, ніж вдома. Тож часу на прогулянки чи телевізор у мене не лишається ", — каже дівчина.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року "Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Дівчина каже, що такий графік їй підходить і вона нічого б не хотіла змінювати. У Христини найбільше знайомих "по килиму" — таких же гімнасток, як і вона. З ними дівчина інколи і проводить вільний час, але спочатку — спорт.

Тренерка Христини Ірина Руда каже те, що художні гімнастки рано завершують кар'єру, стереотип. Насправді - все індивідуально. Хтось може і до 30 років виступати, а хтось - сказати "все" у 17.

"Просто дуже часто доводиться робити вибір: або наука, або спорт; або спорт, або здоров'я; або спорт, або сім'я", - підкреслює вона.

Фото: MATVIY POGRANYCHNYI
Фото: MATVIY POGRANYCHNYI

Дорогий спорт?

Костюми для тренування, купальники для виступів, спорядження, поїздки на змагання та й, зрештою, самі тренування - це те, за що треба платити батькам гімнастки.

Тренерка Христини Ірина Руда каже, що це недешеве задоволення. Стрічка, булави, м'яч, - все те, з чим працює спортсменка, - коштують в середньому від двох тисяч гривень. Слугують же такі речі не надто довго: щойно зносяться, потрібно купувати нові.

Проте останнім часом бажаючих займатися цим видом спорту все більше. Шкіл і клубів стає все більше, конкуренція зростає, а від цього зростає і якість програм, які демонструють на змаганнях.

"Це престижно сьогодні, це олімпійський вид спорту, в якому Україна - серед лідерів", - упевнена Ірина.

Нагадаємо, що Левченко показала, як виглядає поза соцмережами: "Instagram проти реальності"

Як повідомляв портал Знай.uа, Українська чемпіонка Магучих побила рекорд і стала третьою у світі.

Також Знай.uа писав, що хмельничанка Марина Бех-Романчук завоювала шалену нагороду і посміхнулася: "найкраща в Україні".