На Львівщині місцеві жителі скаржаться, що при реставрації однієї з церков працівники знищують її автентичний вигляд.
Про це у соціальній мережі фейсбук повідомив львів'янин Остап Лозинський.
Так, львів'янин зазначив, що під час реставрації дерев'яної церкви святого Миколая у селищі Кривки знищується її автентичний вигляд.

Фото: ФБ/Остап Лозинський
Фото: ФБ/Остап Лозинський

"Вчора мусив бути в гаю і чесно мало не плакав!!! Від людської вузьколобості, нелюбові до свого, неуцтва і пафосу. Пригадую, як стоячи на службі (а я стояв завше на дворі) любив вдихати оцей запах трохи прілого дерева ґонти, такого натурального і місцями покритого мохом. Але то було колись. Перше, що зараз бачиш, церкву, яка блищить, слава Богу ще не під булатом. Тепер будем нюхати лак і дивитися на блиск, а під ногами матимемо камінь, який не притаманний бойківським церковним подвір’ям", - зазначив чоловік.

Чоловік впевнений, що реставрацію церкви святого Миколая у селищі Кривки виконують без дотримання старовинної технології й тим самим знищують її автентичний вигляд. При цьому він зазначив, що святиню доведеться реставрувати знову, але вже під наглядом фахівців.

Фото: ФБ/Остап Лозинський
Фото: ФБ/Остап Лозинський

"Наші предки покривали деревину вареною ропою з олією або тваринним жиром. Ця суміш надавала деревині благородної фактури й десятиліттями захищала її від вологості. Власне і музеї типу скансен мусять реставрувати об’єкти за автентичною технологією, це їхня місія насправді зберігати пам’ятки в тому виді, як вони були.

Популярні новини зараз
Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Але появляються люди, які не поважають ані традицій, ані здорового глузду, які думають що реставрація це поновлення, які привикли робити все, як в себе на подвір’ї, нікого не слухати й вважають що можна використовувати матеріали з епіцентру", - підсумував він.

Скріншот допису у фейсбук
Скріншот допису у фейсбук

Нагадаємо, в УПЦ пояснили, які продукти можна їсти і як молитися у Великий піст

Як повідомляв "Знай.ua", поминальні дні в Україні 2021: головні традиції, важливі дати і чого не можна робити

Знай.ua писав, найважливіша молитва перед Великим постом: очищення душі перед зустріччю Великодня