Жінки різних національностей, які були відправлені в ГУЛАГи чи нацистські табори, у своїх спогадах часто розповідають про неймовірних українських жінок, які вирізнялися сталевою волею та намагалися облаштувати звичне життя навіть у "собачих" умовах бараків.

Про маленьку оазу духовності українок пише Telegram-канал Art.

"У багатьох спогадах жінок різних національностей, що перебували в ГУЛАГах чи нацистських таборах, підкреслюється, що українки відрізнялися тим, що цілеспрямовано намагалися наблизити свій побут до нормального: якось вимити, обладнати, впорядкувати і навіть причепурити свої бараки.

Жінки, які опинилися в повоєнні роки у таборах, були засуджені на тривалі терміни (від 10 до 25 років). Це були здебільшого молоді жінки і дівчата з Західної України, так чи інакше причетні до націоналістичного підпілля. Вже тоді вони вважали себе опозицією радянській владі і знали, що навіть за колючим дротом, їх головне завдання — не дати зламати свій дух.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Важко вважати себе частинкою світу, коли ти від неї відірвана, коли немає новин і звісток, коли доступ до знань перекрито. Тому, дівчата таємно творили, аби не зійти з розуму: вишивали, писали вірші, малювали. Жінкам вдавалося виготовляти з чорного хліба вервечки, із зубних щіточок — хрестики, вишивати на якихось клаптиках тканини іконки, до яких вони зверталися як до справжнього церковного образу.

У тих умовах їхня потреба в Службі Божій як формі колективного спілкування з Богом була сильніша за приписи церковного канону. І ці образи святих, наповнені незламним духом, потужним спротивом проти ворога і щирою, безумовною вірою — вражають свідомість більше, ніж елегантна, красива бурштинова іконка, куплена на території якогось сучасного храму.

"О Мати Божа, визволи нас із тюрми", авторка невідома, 1940-і".

Нагадаємо, що киянка пережила Гітлера і Сталіна і посміхнулася гостям: "Щаслива в 103"

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Хмельницькому 100-річна ювілярка переможно усміхнулася гостям: де ваш Гітлер і Сталін?

Також, "Знай.uа" писав, що харків'янка відзначила 100-річний ювілей: пережила війну і голод, а посміхається як молода.