Бренду Horondi — чотири роки. Рюкзаки й сумки ручної роботи у Львові створює команда на чолі з Сашком Горонді. Але мало хто знає, що до заснування власного бренду Сашко жив на вулиці, тікав від злочинної банди й взагалі не думав, що колись шитиме.

Про це повідомляє "BBC Україна".

Зараз наплічники ручної роботи його бренду Horondi коштують понад тисячу гривень. Однак 12 років тому Сашко жив на вулиці. Хлопець розповів, що тоді він втік з рідного Мукачевого до Львова, бо переховувався від закарпатської банди, частиною якої був сам шість років.

Фото: Сашко Горонді
Фото: Сашко Горонді

Сашко зізнається, що підлітком часто долучався до бійок, не гребував крадіжками. Спершу його вигнали зі школи, а у 17 років він отримав вирок - два роки умовно за розбій.

Популярні новини зараз
Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

"На мене ніхто ніколи не робив ставки, не думав, що я буду "успішним". Я був безнадійною людиною — жодного натяку, що я чогось досягну", — каже Горонді.

Коли юнакові виповнилося 17 років, то він розумів, що залишатися в банді не можна. Однак взяти й вийти з неї теж не міг, тож був змушений переховуватися. Він був переконаний, що з судимістю його точно ніхто не візьме працювати. Тому роботу не шукав і жив на вулиці. Поки було тепло, спав надворі, а згодом облаштувався на горищі будівлі біля вокзалу.

Одного разу хлопець дізнався про спільноту взаємодопомоги "Оселю", і вирішив піти туди. Там він починає жити та працювати пліч-о-пліч з тими, хто теж опинився в скруті.

Незабаром переїхав до соціального гуртожитку в місто, яке для "Оселі" виділила місцева влада. Тоді Сашко майстрував корпусні меблі на кшталт шаф-купе. А за деякий час засновниця та керівниця "Оселі" Олеся Саноцька запропонувала йому навчитися обтягувати меблі.

"І я погодився, бо це було безкоштовно. А стара робота мені не подобалася. Я заробляв гроші, але не бачив сенсу вставати зранку. Кінцева мета не мотивувала. Мені просто були потрібні якісь кошти на існування", — каже Горонді.

Коли хлопцю виповнилося 22 роки, то він задумався чого ж справді хоче від життя. Тоді він спробував себе у шитті. Зізнається, що використовував шиття як арттерапію, адже воно його заспокоювало. Одного разу Сашко хотів купити собі рюкзак, але грошей на той, що він хотів, не вистачило. Тож хлопець вирішив пошити сам. Взяв обрізки тканин, поєднав їх, але результат не вразив.

Фото: Сашко Горонді
Фото: Сашко Горонді

Згодом хлопець почав вдосконалюватися і приділяти шиттю все більше часу. Щоправда, свої рюкзаки не вважав гарними навіть тоді, коли друзі почали їх купувати. Тож і на загал свої роботи не показував - аж поки в "Оселі" не влаштували гаражний розпродаж.

Тоді засновниця спільноти змусила його пошити 10 рюкзаків, але хлопець не вірив, що його робота комусь сподобається. Але наплічники розкупили за пів години.

Коли хлопець вирішив зайнятися бізнесом, то перші два роки не вилазив з кредитів і боргів. Каже, що бракувало знань і навичок в бізнесі. А ще — недооцінював свою роботу. Іноді продавав наплічники за собівартістю, а отже, не заробляв нічого. Підняти ціну соромився — думав, що за його роботу більше не заплатять.

Згодом вирішив винайняти людей, щоб шити більше. Однак грошей на зарплати не вистачало. Бракувало їх на оренду, обладнання. Іноді у хлопця виникала думка аби покинути це все, проте не давало йому остаточно все покинути — відчуття, що це справді його справа.

Кропітка робота дала результат. Згодом рюкзаки стали розходитися швидше, а Сашко таки наважився підняти ціну. Спочатку — з 300 до 600 гривень, за два роки — до 900.

Сьогодні ж найдешевший наплічник від Horondi можна купити за 1450 гривень. Борги вдалося покрити за два роки — у 2018. І зараз хлопець не має кредитів в жодному з банків.

Фото: Сашко Горонді
Фото: Сашко Горонді

Нагадаємо, викладачка поскаржилася на "цькування" через українську мову: "Відчуваю себе росіянкою". Невдоволена українською мовою викладачка поскаржилася на цькування

Як повідомляв портал "Знай.ua", учні повернуться у школи ще не скоро: Степанов назвав причину. Максим Степанов пояснив, чому не можна завчасно повернути оффлайн-навчання у школах

Також "Знай.ua" писав, малозабезпечені сім'ї благають Зеленського про допомогу, втомились від космічних цін і тарифів: "Нахабно здерти з людей". Володимира Зеленського просять підвищити соціальну допомогу багатодітним сім'ям