Масляна – одне із найдавніших слов’янських свят, яким проводжають зиму та зустрічають весну. В Україні традиційною стравою на Масляну є млинці. Цьогоріч Масляна триватиме з 8 по 14 березня.

Взагалі Масляна бере свій початок із язичницьких часів. Головним символом свята було Сонце, адже саме завдяки його теплу пробуджується природа і настає весна. Відтак, наші предки готували обрядовий хліб, схожий на світило – млинець. Цю страву й досі готують на Масляну, передає "радіо Максимум".

Масляна 2021 вже стартувала, тому ловіть рецепти смачних млинців, які дуже легко приготувати.

Масляна 2021, скріншот: Youtube
Масляна 2021, скріншот: Youtube

Класичні млинці на молоці

Інгредієнти:

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще
  • молоко 3-3,5% жирності – 250 мл;
  • борошно – 2-2,5 склянки;
  • яйця – 3 шт;
  • цукор – 1 ст. л;
  • сіль – 0,5 ч. л;
  • вода кип'ячена – 250 мл;
  • соняшникова олія – 50 мл.

Спосіб приготування:

Збийте яйця до однорідності і додайте до них склянку молока та цукор. Посоліть. Поступово додавайте в суміш борошно, тоді долийте склянку теплої води. Насамкінець – додайте до тіста соняшникову олію.

Все добре перемішайте. Тісто на млинці має бути схожим за консистенцією на сметану. Вилийте тісто на сковорідку і рівномірно розподіліть його по її поверхні. Подавати класичні млинці можна із солодкими начинками: сиркова маса, джеми тощо.

Приготування млинців, скріншот: Youtube
Приготування млинців, скріншот: Youtube

Млинці на молоці
Інгридієнти:
  • нежирний кефір – 2 склянки;
  • борошно – 2 склянки;
  • яйця – 2 шт.;
  • 2 столові ложки рослинної олії;
  • дрібка солі;
  • цукор.

Спосіб приготування:

Перемішайте кефір, яйця, борошно, сіль і цукор. Тим часом киньте у склянку окропу 1/2 чайної ложки соди, швидко розмішайте це і долийте в тісто. Залиште суміш, попередньо перемішавши її, на 5 хвилин.

Далі додайте до тіста 2-3 столові ложки рослинної олії. Перемішайте і беріться за смаження млинців. Подавати ніжні млинці на кефірі можна зі сметаною і чорносливом.

Млинці, фото: cooktoria.com
Млинці, фото: cooktoria.com

Шоколадні млинці (з бананами і ківі)

Інгредієнти:

ківі – 3 ш .;
банани – 2 шт.;
холодна вода – 3/4 склянки;
холодне молоко – 3/4 склянки;
борошно пшеничне просіяне – 1 стакан;
яйця – 3 шт.;
сіль – 1/4 ч. ложки;
масло вершкове розтоплене – 3 ст. ложки;
олія для змащення сковороди;
какао – 1 ст. ложка;
сметана – 150 г;
цукор – 50 г.

Рецепт приготування шоколадних млинців

Змішайте яйця з сіллю, додаємо воду, молоко, борошно, какао і розтоплене масло. Знову добре перемішайте, щоб не було грудочок. Смажте млинці з двох боків.

Паралельно підготуйте фрукти: почистьте ківі і банан очистити, наріжте їх довгими соломинками. Збийте сметану з цукром та змастіть цією масою млинці. Усередину поставте ківі та банан та загорніть млинець. Смачного!

Раніше ми повідомляли, Євген Клопотенко розкрив секрет незвичайного рецепта млинців, на Масляну впорається кожен.

Як повідомляв "Знай.uа", рецепт горішків зі згущеним молоком, родом з дитинства: згадай легендарний смак.

Також "Знай.uа" писав, що без м'ясорубки і магазинного фаршу, рецепт соковитих котлет з сиром.