Таїнство хрещення важливий обряд у житті християн. Потрібно зробити все правильною, аби дитина отримала потужний захист від вищих сил.

За суворим канонам православного християнського обряду хрестити малюка потрібно на 40-й день після народження. Але зустрічаються випадки, коли обряд хрещення проводять раніше або ж пізніше, передає портал "ipopo.ua".

Хрещені батьки

Церква, скріншот із відео
Церква, скріншот із відео

Хрещеними батьками можуть бути хто завгодно - сестри і брати, бабусі і дідусі, дядьки й тітки, друзі і подруги. За православною і давньою українською традицією, хрещений - це не просто людина, яка буде духовним наставником дитини. Він повинен піклуватися про похресника, якщо з біологічними батьками щось трапитися.

У цьому питанні церква вимагає дотримання деяких канонів:

  • Хрещені повинні бути самі охрещеними в православ'ї.
  • Хрещений-чоловік повинен бути старше 15 років, хрещена-жінка - старше 13 років.
  • Хрещених батьків не повинні бути одружені між собою.
  • Хрещеної матір'ю не може стати жінка, яка народила менш ніж 40 днів тому.

Що потрібно для обряду?

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Усього 30 гривень, і ти на зв'язку: у Vodafone підказали, як можна заощадити Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще
  • натільний хрестик. Його зазвичай купує хрещений. Краще, якщо він буде маленький, з округлими краями, щоб дитина не поранилася.
  • ікона православного святого, ім'я якого отримає малюк.
  • хрестинний наряд. Зазвичай його купує хрещена. Традиційне вбрання нагадує нічну сорочку з вишитим хрестом на спині.
  • крижма. У неї дитину загортають після купелі. Можна купити готову крижму - з мереживами і вишитими хрестиками. Можна вишити самому.
  • свідоцтво про хрещення. Його видають після здійснення обряду. Прослідкуйте, щоб у ньому були правильно вказані ПІБ дитини і хрещених, дата здійснення обряду, ім'я та прізвище священика, назва храму, зазначення небесного покровителя і день ангела.
Обряди і традиції

Церква, скріншот із відео
Церква, скріншот із відео

  1. Хрещені не повинні бути в одязі чорного кольору. Хрещення - сильний обряд. І колірна гамма може вплинути на подальшу долю дитини.
  2. Найкращий варіант, якщо в церкві присутні лише батьки дитини, хрещені і сам малюк.
  3. Хрещення - це таїнство. Чим менше людей про нього знає, тим краще.
  4. Вирушаючи до церкви, перерахуйте всі готівкові гроші, наявні в будинку. У народі вірять, що в такому випадку дитина ніколи не пустить спадок за вітром.
  5. В день хрестин не можна нікого бити - ні людей, ні тварин.
  6. Якщо ви поїхали хрестити дитину, а у вашій оселі залишилися люди, вони не повинні нікому відкривати двері, поки малюк не повернеться до будинку.
  7. У народі вірили, що хрестинний наряд і крижма допомагають знімати найскладніші закляття і лікувати від будь-яких хвороб.
  8. У хрестинну кімнату першим повинен увійти хрещений, а за ним - хрещена. Інакше дитина буде часто хворіти.
  9. Потрапити під дощ в день хрестин - добра прикмета.
  10. Стежте, щоб під час хрещення не згасла і не впала жодна свічка. Якщо хтось попросить цю свічку - не віддавайте. Це може погано закінчиться для хрещеної або дитини.

Раніше повідомляли, Ісус Христос з райських гілок з'явився тим, хто кликав його цілу вічність - промов "Амінь" і чекай благодаті.

Як повідомляв Знай.uа, предстоятель УПЦ розповів, чому церква не змінюється тисячі років.

Знай.uа писав, відомий лікар-священик УПЦ розкрив секрет, як правильно молитися.