На Львівщині директорка ліцею в місті Соснівка розкритикувала одяг учнів 10 класу. Зокрема, їй не сподобалися хустки, банти й "робочі" штани учениць. Вона сказала, що не пустить учнів до школи, якщо вони не "приведуть себе в порядок", передає портал "wonderzine".

Що сталося ?

Ще на початку опублікованого аудіо директорка дивується, чому дівчата в класі прийшли на навчання в штанах, адже "на вулиці тепло".

"А чого в штанах? Я не поняла… На вулиці теплинь! На вулиці тепло, чого в робочих штанях?! Вже не обтягнуті, вже робочі… Ну, понятно, дєвки, готуєтесь збирати малину і клубніку", – дорікає старшокласницям Наталія Щербань.

Школа, фото: скріншот з відео
Школа, фото: скріншот з відео

Також директорка зробила ремарки до того, що дівчата наділи хустки. «Що за манера? Я у свої роки ще можу якусь шаль накинуть. А стояти платком зверху накритися, як баба 30 років. Дівчата, це не одяг». Крім цього, вона запитує, імовірно, одну з учениць: «А це бантик що, прикрашає тебе?»

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Далі директорка погрожує не пустити учнів до школи, якщо ті не «приведуть себе в порядок»: «Просто покараю, якщо в такому вигляді як «тьоті-матьоті», «матрьохи», прийдете в школу».

Чи є правила щодо зовнішнього вигляду у школі?

У 2019 році в Україні скасували указ про обов’язкову шкільну форму. До цього громадське об’єднання «Батьки SOS» зареєструвало петицію за його скасування.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов каже, що отримує звернення від учнів і батьків про те, що у школах дітей змушують носити шкільну форму. Проте така вимога є незаконною. Жодним нормативним документом не передбачено обов’язкове носіння шкільної форми.

Школа, скріншот: YouTube
Школа, скріншот: YouTube

«Одяг для школи – це вільний вибір дитини та/або її батьків. Єдиними вимогами до такого одягу є охайність, зручність, відповідність сезону. Усе. Жодні вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу неприпустимі та незаконні», – пояснює Горбачов.

Як діяти, якщо викладачі публічно критикують чи роблять зауваження дитині щодо зовнішнього вигляду?

Жодна публічна критика зовнішності дитини неприпустима. Наказом Міністерства освіти і науки України «Про вжиття додаткових заходів щодо профілактики та запобігання жорстокому поводженню з дітьми» чітко передбачено, що «недоцільні вимоги до зовнішнього вигляду дитини (зачіски, форми) і застосуванні дій щодо його покращання – підстригання власноруч, зняття прикрас, відбір мобільних телефонів тощо» є жорстким поводженням.

Відповідальність працівників школи за жорстоке поводження – догана, звільнення. Також варто зауважити, якщо щодо дитини або вчителя вчиняються протиправні дії, знімати їх, щоби зафіксувати, не заборонено, оскільки це здійснюється з метою захисту прав людини.