26 лютого, 88 років від дня народження єпископа УГКЦ, кардинала Католицької церкви Любомира Гузара. Він упродовж багатьох років залишається моральним авторитетом не тільки для греко-католиків, але й для віруючих інших конфесій та людей далеких від релігійного життя.

Любомир Гузар - єпископ Української греко-католицької церкви, кардинал Католицької церкви; з 28 січня 2001 року Верховний архиєпископ Львівський, з 25 серпня 2005 року по 10 лютого 2011 року Верховний архиєпископ Києво-Галицький – предстоятель Української греко-католицької церкви, передає Укрінформ.

Він народився у Львові, 1944-го родина переїхала до Австрії, потім оселилися у США. У Сполучених Штатах він прожив 20 років. Закінчив семінарію, вивчав богослов’я в Католицькому університеті у Вашингтоні, студіював філософію у Фордгамському університеті. 1969-го переїхав до Риму де прожив майже 25 років. Тут захистив дисертацію, 9 років викладав у Папському місійному університеті "Урбаніана".

1977-го висвячений Верховним архієпископом Йосифом Сліпим на єпископа. Він об’їздив мало не весь світ, бував усюди, де знаходяться греко-католицькі громади

"Ці подорожі наштовхнули мене на дуже просту і ясну думку – люди всюди однакові. З ними треба розмовляти, спілкуватися. Їх треба слухати, їх треба поважати. Тільки з взаєморозуміння і взаємоповаги може вирости щось вагоме і гідне", – зауважує кардинал Гузар.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

1993-го він повернувся в Україну. На Синоді єпископів УГКЦ був обраний її главою (2001) та став кардиналом. У 2011 році пішов у відставку, передавши паству і церкву Святославу Шевчуку.

Нагадаємо, раптова смерть зірки "Х-фактора" шокувала мережу. Чотири роки 28-річний хлопець боровся з панкреатитом, але хвороба, на жаль, виявилася сильнішою.

Раніше повідомляли, помер відомий український режисер: "розривається серце".

Знай писав, у Львові помер колишній депутат і військовий медик. Йому було 60 років, він був учасником бойових дій, полковником медичної служби, миротворцем в Югославії, Іраку, Лівані, лікарем Майдану, а також на Сході України.