Ще на початку минулого року, коли йшла мова про те, що у львівській Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги будуть проводити трансплантацію донорських органів це виглядало, як мрія. Проте ця мрія досить швидко стала реальністю, і зараз щодня одну чи дві людини записують на трансплантацію серця.
У липні 2020 року лікарню включили у пілотний проект МОЗ з трансплантації органів. А це означало, що такі операції для пацієнта є безкоштовні, точніше, за них лікарні заплатить держава. Торік у львівській лікарні пересадили 5 сердець, 17 нирок (9 від родинного донора і 8 від посмертного) і одну печінку. Цього року перші чотири трансплантації в Україні проведені саме у Львові: серце, нирки і печінку. Наразі пацієнти уже готуються до виписки з лікарні, передає "ZAXID.NET"

Фото: "ZAXID.NET"
Фото: "ZAXID.NET"

Першим з лікарні виписують 22-річного Василя, якому пересадили серце. Хлопець каже, що ускладнення на серце отримав три роки тому після грипу, який переніс на ногах і практично не лікував.

Фото: "ZAXID.NET"
Фото: "ZAXID.NET"

36-річну львів’янку Оксану, якій пересадили нирку, з післяопераційної палати вже перевели у відділення. Можливо цього тижня і вона повернеться до своєї сім’ї, де її з нетерпінням чекають син і донька.

37-річний Ярослав повідомив, що пересаджена нирка працює добре. Але він вже після трансплантації переніс ще одну операцію на шлунку.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Фото: "ZAXID.NET"
Фото: "ZAXID.NET"

48-річна Галина з Яворівського району рада, що наважилася на операцію з пересадки печінки. У неї був цироз печінки, а в лікарні на час, коли з’явився донор, лежала з шлунково-кишковою кровотечею.

В Україні операції з трансплантації органів для українців безкоштовні, за них лікарням платить держава за такими тарифами:

  • алотрансплантація нирки (від живого донора) – 323798 грн;
  • алотрансплантація нирки (посмертно) – 397884 грн;
  • трансплантація серця/комплексу «серце-легені» – 609366 грн;
  • пересадка печінки/частини печінки (посмертно) – 929125 грн;
  • донорський етап щодо кожного органу – 74086 грн.

Як підбирають реципієнтів?

Лікарня, фото: скріншот з відео
Лікарня, фото: скріншот з відео

Записатися у лист очікування на пересадку того чи іншого органа може будь-який мешканець України, який потребує такої операції. Прив’язки до області нема. Пацієнт сам обирає медичний заклад, в якому хоче оперуватися.

Підбір реципієнтів, за словами лікарів, зараз відбувається виключно по ЄДІСТу. Раз на три місяці пацієнти, що є у листі очікування, здають кров, яка зберігається у холодильнику в лікарні. Як тільки з’являється донор органів, всім пацієнтам відповідної групи крові, що є у листі очікування, проводять тест на генетичну сумісність. Хто генетично найбільш схожий до донора, той і стає реципієнтом. Тому не має значення, коли людина записалася у лист очікування. Вона може бути наприкінці списку, а по аналізах вийти на перше місце.

Нагадаємо, раніше паралізований підліток з Прикарпаття рік підключений до апарату ШВЛ, заплакана мама благає про допомогу: "Врятуйте Вадима".

Як повідомляє портал Знай.ua, незряча чернівчанка показала приклад, як знайти себе: Нік Вуйчич у спідниці. У Чернівцях заснували проект "інклюзивні робочі місця", в якому розповідають про працевлаштування людей з інвалідністю.

Також Знай.ua писав, що "сталевий" тернополянин встав з інвалідного візка і надихнув мільйони: "викинув травму голови".