Євгенія Чернова - черкаска, яка вже два роки виховує десяток дітей. Як жінці вдається справлятися зі своїми та всиновленими малюками вона розповіла порталу “Про все”.

Жінка зростала у багатодітній родині та допомагала мамі виховувати своїх сестер. Тому їй змалечку хотілося мати велику смію. Вперше про усиновлення вона подумала, коли з подругами ходила у санаторій неподалік від дому. Там відпочивали діти, позбавлені батьківського піклування.

Багатодітна родина, фото портал "Про все"
Багатодітна родина, фото портал "Про все"

"Ми хотіли брати лише маленьких дівчат, бо на той момент у нас було дві свої доньки. І по віку, щоб діти здружилися. Але ж ми дітей не обираємо. Коли прийшли у притулок, нам розповіли про діток, які тоді були і яких можна було брати в родину. А з 60-80 дітей у притулку “статусних”, яких можна забрати, є лише декілька. Там було 5 таких діток - 4 хлопці й дівчинка. Ми їх і забрали. Хоча нас готували до того, що діти складні", - згадує жінка.

На момент всиновлення найстаршому хлопчику було 12 років і він мав доволі складний характер. Євгенія Чернова згадує, що спочатку дисципліна давалася складно всиновленим діткам. Адже вони просто не слухалися та кричали у відповідь.
Жінка зізнається, що спочатку було дуже складно морально. Адже вона уявляла, що візьме дітей - і вони всі її полюблять. А на ділі виявилося зовсім інакше.

Багатодітна родина, фото портал "Про все"
Багатодітна родина, фото портал "Про все"

"Пам'ятаю, я умовляла його вивчити вірш у школу. Він вперся і постійно повторював, що не робитиме цього. Коротко кажучи, почався у нас скандал, і він каже: “Я повертаюсь у притулок”. Ну, кажу, вертайся - маєш право. Він пішов нагору, сказав двом братам, щоб і вони збирали речі, бо всі повертаються у притулок. Якийсь час пробув нагорі, збирався, а потім спустився до мене і каже: “я вивчив вірш”", - говорить Євгенія Чернова.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще
Коли родина всиновила одразу п'ятьох дітей, їх біологічні діти спочатку дуже боялися їх. На той момент старшій було 3 роки, а молодшій лише 1 рік.

Багатодітна родина, фото портал "Про все"
Багатодітна родина, фото портал "Про все"

" Ми всіх намагаємося любити однаково, але не виходить. Звісно, що в одязі, речах, їжі та іграшках ми нікого не виділяємо. Навіть на державних курсах перед тим, як стати ДБСТ (ред. - дитячий будинок сімейного типу), нас навчали: рідні діти - на першому місці. Я часто повторюю, що рідним дітям повинна забезпечити життя - бо їх народила і мушу дати все. А для інших я робитиму все, що у моїх силах", - говорить жінка.

Жінка зізнається, що зараз піти разом всією родиною до магазину чи у кінотеатр дуже складно. Адже вони ще поки дуже маленькі й за ними потрібно дуже пильнувати, проте сподівається, що коли вони виростуть, то стане трохи легше.

"Ми намагаємося приділяти час усім, хоча я розумію, що дітям нас мало. Машини великої в нас немає, тому кудись частіше їздимо частинами - сьогодні беру з собою одних дітей, завтра - інших", - говорить Євгенія Чернова.

Багатодітна родина, фото портал "Про все"
Багатодітна родина, фото портал "Про все"

Багатодітна мама каже, що було важко змиритися з тим, що в усиновлених дітей уже є улюблені мама і тато - рідні. І хоч вона для них теж мама, але вже на другому плані.

"Перша п'ятірка дітей, яких ми взяли з притулку, дуже тужила за рідними батьками. Настя, постійно говорила за них. Наприклад, прикрашаємо ми ялинку - величезну, пухнасту, дуже гарну - а вона каже, що у неї вдома таких три ялинки. Хоча я знаю, що нічого подібного в неї не було. Але дитина постійно буде на боці рідних батьків. Ще ми не маємо права забороняти дітям спілкуватися з родичами чи батьками. Виняток - якщо вони погано впливають на них", - каже вона.

Багатодітна родина, фото портал "Про все"
Багатодітна родина, фото портал "Про все"

Євгенія Чернова відмітила, що після всиновлення її родині довелося зіткнутися з суспільним осудом через кількість дітей.

"Люди нас не розуміють. Варто сказати, що щось не виходить чи складно дається - відразу кажуть: “а нащо ти брав, якщо не справляєшся? Ми знали, на що ми йдемо. Уже немає сенсу жалітися, що важко. Ці діти не випадково з'явилися у нашій родині. І я знаю, що вони для чогось прийшли у наше життя. Ми потрібні одне одному". - підсумувала Євгенія Чернова.

Нагадаємо, викладачка поскаржилася на "цькування" через українську мову: "Відчуваю себе росіянкою". Невдоволена українською мовою викладачка поскаржилася на цькування

Як повідомляв портал "Знай.ua", учні повернуться у школи ще не скоро: Степанов назвав причину. Максим Степанов пояснив, чому не можна завчасно повернути оффлайн-навчання у школах

Також "Знай.ua" писав, малозабезпечені сім'ї благають Зеленського про допомогу, втомились від космічних цін і тарифів: "Нахабно здерти з людей". Володимира Зеленського просять підвищити соціальну допомогу багатодітним сім'ям