Прикмет про волосся величезна кількість - і обгрунтованих, і забобонних, обрядових і просто практичних. Але яким насправді було ставлення давніх українок до коси ми розповімо в цій статті.

Серед заміжніх і старших жінок ходити з непокритою головою вважалося непристойним. Розпускали косу лише тоді, коли вмирала мама, передає портал "Українки".

Українки 100 років тому // uaua.top
Українки 100 років тому // uaua.top

У різних куточках України були свої традиційні зачіски з косою. Наприклад, на Лівобережжі в будні дні дівчата робили рівний проділ посередині і заплітали дві коси, якими обвивали голову, як вінком. А в неділю заплітали волосся в одну косу разом з кольоровими стрічками.

На Правобережжі в будні дні українки обвивали голову двома косами. У неділю плели дві коси, які опускалися вздовж спини і були без стрічок.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

українка
українка

Галичанки заплітали аж чотири коси - дрібушки. А на Закарпатті заплітали одну косу, а спереду робили начіс.

На Київщині перед неділею і святами дівчата заплітали один одного «в зв'язки» і «в колокілки». Така зачіска, без сторонніх рук не обходилася.

Подолянки заплітали дві коси зі стрічкою. Їх носили віночком, де підв'язували кінець коси до початку, переплітали одну інший, опускали на всю довжину.

Особлива увага до коси була під час весілля. Її розплітання - самий урочистий момент і означає кінець дівуванню молодої нареченої. Розплітати косу могли мати або брат нареченої або ж "молодий". Він же і забирає собі стрічку. Розплітання коси закінчували дружки або ж бояри. Потім голову дівчини покривали хусткою. Цей обряд символізує заміжжя і підкорення своєму чоловікові. На другий весільний день заміжня жінка не повинна була знімати хустку перед людьми.

Льняне весілля, https://yesyes.ua/article/sovremennaya-ukrainskaya-svadyba
Льняне весілля, https://yesyes.ua/article/sovremennaya-ukrainskaya-svadyba

Підрізати косу повинен був тільки хтось із родичів по чоловічій лінії на повний місяць. Категорично не можна цього робити самій собі.

Також про косу є велика кількість приказок і прислів'їв: немає коси - немає краси; не вари борщу, поки не заплетеш косу; подивися на косу, а подумай про господиню; де дівка з косою, там хлопці юрбою; коса до вінця, а розум - до кінця; дівка без коси – що кінь без гриви; косу збережеш – щастя знайдеш і інші.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Як святкували Різдво українці на чужині за часів Другої світової: кутя, колядники та давні звичаї

Як повідомляє портал «Знай.иа» Балабушки, затирка , клюски-традиційні українські страви, які ми забули

Також «Знай.иа " писав, що Українці робили це століттями: 5 дивних звичаїв, про які ви не здогадувалися