Світло в кінці тунелю – саме таке найпопулярніше уявлення про те, як ми відчуваємо перехід в інший світ. Проте якщо вивчити досвід людей, які пережили клінічну смерть, то можна з впевненістю заявити, що всі переживають це індивідуально, хоч і мають дещо спільне.
Про це розповідає кореспондент BBC Future Рейчел Ньювер.
Кілька років тому 57-річного соціального працівника з Англії доставили у центральну лікарню Саутгемптона. Він втратив свідомість на роботі. Поки лікарі намагалися ввести пацієнту катетер, його серце зупинилося, без доступу кисню мозок миттєво припинив функціонувати і він помер.

Медики в лікарні, скріншот: Youtube
Медики в лікарні, скріншот: Youtube

Але, попри це чоловік пам'ятає, що почало відбуватися далі. Лікарі застосували дефібрилятор і чоловік почув, як механічний голос два рази повторив: "Розряд". Між цими двома командами, він відкрив очі і побачив дивну жінку у кутку під стелею, яка манила його рукою.

"Здавалося, вона знає мене, я відчував довіру до неї, я думав, що вона тут з певної причини, але я не знав, з якої саме. Наступної секунди, я вже був нагорі, дивлячись зверху на самого себе, медсестру і якогось лисого чоловіка", - згадує чоловік.

Згодом все це підтвердилося, адже медичні записи показують, що реанімаційний персонал і справді двічі вимовив команду "Розряд". Все що описував чоловік, достеменно збігалося з реальністю.

Згодом цю історію описали у журналі Європейської ради реаніматологів, – це одне з багатьох повідомлень, які ставлять під сумнів нашу уяву про клінічну смерть. Зазначимо, що до недавнього часу вчені точно знали, що коли серце людини перестає битися і припиняє поставляти кров до мозку, будь-яке усвідомлення реальності миттєво припиняється. З цього моменту людина фактично є мертвою.

Проте нові наукові дані свідчать, що цей стан у деяких випадках може бути оборотним. Протягом багатьох років пацієнти, які повернулися з того світу, розповідали свої спогади про те, що з ними відбувалося.

Популярні новини зараз
Багатодітних батьків чекають у ТЦК: уникнути мобілізації стало складніше Лише 1 з 25 хоче йти у бій: експерт про результат силової мобілізації ухилянтів Літні українці загнані в глухий кут: у Мінсоцполітики анонсували перерахунок "старих" пенсій Платіжка збільшиться вдвічі: українцям приготували новий тарифний подарунок
Показати ще

Але Сем Парніа, лікар-реаніматолог та директор досліджень в галузі реаніматології у Медичній школі Університету Стоні Брук в Нью-Йорку, разом зі своїми колегами з 17 медичних установ США та Великої Британії, вирішив покінчити з припущеннями про те, що люди відчувають або не відчувають на смертному ложі. Доктор Парніа та його колеги взяли інтерв'ю у 101 людини.

Лікарня, скріншот
Лікарня, скріншот

Варто зазначити, що у ході цього дослідження з'ясувалося, що майже 50% учасників дослідження могли щось згадати. При цьому на відміну історії наведеної вище, досвід більшості пацієнтів не був прив'язаним до реальних подій, які мали місце під час їхньої смерті.

Ці розповіді були більше схожими на сновидіння або галюцинації. Провівши дослідження доктор Парніа та його колеги розподілили досвід пацієнтів на сім основних сценаріїв.

Ці сім сценаріїв включають:

  • Страх
  • Образи тварин або рослин
  • Яскраве світло
  • Насильство і переслідування
  • Дежавю або відчуття "вже баченого"
  • Обличчя членів родини
  • Спогади про події після зупинки серця

Психічні переживання пацієнтів коливаються від моторошних до блаженних. Одні пацієнти повідомляють про відчуття непереборного жаху або переслідування.

Професор Парніа та його колеги планують подальші дослідження, аби знайти відповіді на інші питання стосовно клінічної смерті. Вони також сподіваються, що їхня праця допоможе пролити нове світло на уявлення про смерть та звільнити її від стереотипів.

Раніше портал "Знай.ua" писав про те, що Під Львовом підступна тварюка прогризла ногу восьмирічному хлопчикові, дитина в реанімації

Також портал "Знай.ua" писав, що У США клонували коня Пржевальського, який помер близько 20 років тому: лоша вже брикається

Також портал "Знай.ua" писав, що У Харкові болісною смертю загинули 500 маленьких "дракул" - склали в коробку штабелями.