Перша згадка у документах про Воздвиженську церкву датується 1496 роком. Відомо, що спочатку храм був приходською церквою солеварів, а правив у ньому отець Василь Глібкевич, який малював чудотворні ікони.
Але її доля виявилася сумною, вже через три роки під час татарського нападу на місто храм згорів. Точної дати побудови нової церкви немає, проте у ранніх реєстрах йдеться про 1661 рік, повідомляє " Комісія культурної спадщини та туризму".

Фото:  " Комісія культурної спадщини та туризму"
Фото: " Комісія культурної спадщини та туризму"

Ця Воздвиженська церква має особливість, якої немає більше у жодній галицькій церкві, а саме розписи у вівтарній частині. Храм Воздвиження Чесного Хреста є пам'яткою архітектури національного значення. Він знаходиться на території міської пожежної частини та є включеним у програму "Велике будівництво".

Фото:  " Комісія культурної спадщини та туризму"
Фото: " Комісія культурної спадщини та туризму"

"Тут варто зазначити, що інтер'єр церкви настільки унікальний і вражаючий, що підхід до будь-яких робіт має бути хірургічним, щоб зберегти її чар, дух і автентичність. З цим погодилися всі члени комісії та учасники виїзного засідання", - зазначив голова комісії Іван Щурко.

Департамент архітектури та містобудування ЛОДА сформував новий перелік пам'яток архітектури Львівщини, які пропонує внести у загальнодержавний список на реставрацію. У нього увійшли 24 об'єкти. Серед них і церква Воздвиження Чесного Хреста. Проте заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод заявив, що для того, аби пам'ятки мали шанс на реставрацію, має бути зібрана документація, але цього поки ніхто не зробив.

Фото:  " Комісія культурної спадщини та туризму"
Фото: " Комісія культурної спадщини та туризму"

"Об'єкти, які запропоновані до конкурсу досі не передані з балансу неіснуючого вже відділу на баланс нового управління. На жоден з них, відповідно, не зроблено витягу з держреєстру речових прав на нерухоме майно, бо наших пам'яток там просто нема", - пише посадовець.

Нагадаємо, що тернопільська вчителька засудила школяра за булінг: "Кричав і лаявся матом"

Як повідомляв портал "Знай.uа", школярок роблять винними в насильстві над ними: "Спровокувала"

Також, "Знай.uа" писав, вчительку та вдову героя АТО зацькували через українську мову: "Примушує дітей..."