Отець Іван Городицький — парох села Ладанці на Львівщині, де живе 304 людини. До приходу на парафію він служив у паризькому соборі Святого Володимира, але вирішив повернутися до України.

Священнику всього 29 років, в Ладанцях він лише три роки, але під його керівництвом тутешня громада навчилася робити раніше не типові для себе речі, передає Reporters.

“Коли я приїхав, будинок був у жахливому стані. Особливість ладанецької парафії така, що всі, хто тут служив, скоро йшли. Хтось пробув два роки, хтось менше, когось забирали”, – каже він.

Іван Городицький, фото Reporters
Іван Городицький, фото Reporters

Ще з дитинства отець Іван мав пристрасть до рукоділля. Він навіть хотів вступати до Академії мистецтв, та зрештою обрав інший заклад — духовну семінарію. Вже у семінарії він помітив у себе схильність до шиття і напросився у підмайстри до швачки, що обшивала духовну академію.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

Він швидко опанував це мистецтво та згодом церковний одяг у нього замовляли навіть із Європи. Після навчання брата Івана висвятили на диякона Стрийської єпархії. Але в Україні після висвячення він лишався тільки місяць. Йому запропонували поїхати служити до паризького храму Святого Володимира УГКЦ, де бракувало священнослужителів.

Іван Городицький, фото Reporters
Іван Городицький, фото Reporters

У храмі на вулиці Сен-Пер отець пробув рівно рік і вісім місяців. Повернувшись, Городицький став священником в Ладанцях. Сюди отець Іван привіз улюблену швейну машинку. З неї й почалися спроби налагодити зв’язок із парафією.

“У нашому храмі були погані фелони. Я в такому лахмітті служити не можу — по них очевидно лазили миші. Навіть встигли кілька разів ними повечеряти. Тож вирішив сам пошити перший фелон для служіння в піст. А парафіянам своїм сказав: “Бачите? Ми зекономили з вами тисячу з гаком гривень”. Тоді їм іще було незручно зі священником-шевцем. А зараз вони вже оцінили, який я для них вигідний”, — сміється отець.

Він роздав ладанчанкам ескізи речей, які необхідно пошити у храм. Відразу попередив, що шити мусять якісно і під його наглядом — для Бога треба робити досконало.

Потроху парох почав кар’єру місцевого диригента й створив хор. На Великдень ладанецький хор уперше співав утреню візантійським наспівом. За три роки хор кілька разів побував із гастролями у Польщі та Словаччині. Цими виступами вони заробляють гроші для парафії.

Іван Городицький, фото Reporters
Іван Городицький, фото Reporters

Згодом аби зайняти молодь отець Іван запропонував створити центр у модерному стилі: мінімалізм, охайна барна стійка, м’який куточок для батьків із малюками. Планують покласти теплу підлогу, влаштувати медпункт. Таким чином священник хоче боротися з пияцтвом.

“До мого приходу у селі були певні «точки» продажу самогону, але згодом вони самоліквідувалися. Мусив робити багато галасу, хоча священникові більше личить молитися. Часто проводимо хресну ходу за всіх залежних від алкоголю і наркотиків”, — пояснює він.

У занедбаному приміщенні молочарні Ладанчани створили молодіжний центр “Верховина” – це назва місцевої річки. Отець Іван ще й задумав створити в селі інтерактивний клас.

Нагадаємо, Эпифаний відшукав у Біблії пророцтво для України 100-річної давності

Як повідомляв "Знай.ua", Хмельницький священик обчистив храм, поки парафіяни сиділи на карантині - перед Богом не соромно

Знай.ua писав, з Харківського храму вкрали дорогоцінну ікону: і Бога не бояться