Львів’янка Оксана Шевченко разом з чоловіком та двома синами нещодавно переїхала до Польщі. Тепер жінка з родиною живе у Кракові та веде блог, в якому ділиться корисними порадами для тих, хто планує переїзд.

Жінка розповіла, що спочатку до Польщі поїхав її чоловік, де працює столяром. Зараз в родині працює лише чоловік, старший син навчається в ліцеї, а молодший – школяр, передає Gazeta.ua.

“Одним з найчастіших питань серед моїх підписників є те, скільки потрібно грошей на проживання в Польщі. Одразу розчарую тих, хто планував тут багато заробити і відкласти. Зараз це країна не для заробітку, а для життя”, – розповідає Оксана.

За словами українки найбільша витрата для тих, хто тільки переїхав це житло. Однокімнатна квартира коштує 1500 злотих. Та варто врахувати, що додатково ще доведеться платити за комунальні послуги, тому варто розраховувати на 2 тисячі злотих. А двокімнатна квартира обійдеться у 2- 2,5 тисячі злотих.

"На харчування нам потрібно 300-400 злотих на тиждень. Але ми поки не економили і я ні в чому не відмовляю. Особливо, коли потрапляю на акції в улюбленому магазині “Бедронка”. Можу незаплановано купити якихось фруктів чи шоколаду. Якщо економити і ходити в магазин зі списком, то можна вкластися у вдвічі меншу суму. Ми часто порівнюємо ціни на продукти харчування із моєю мамою, яка мешкає у Львові, то, наприклад, м’ясо, фрукти там дорожчі. Хорошу курятину в Кракові можна купити за 70 грн за кілограм”, – каже українка.

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще
Жінка підрахувала та виявилося, що на її родину в місяць потрібно 6 тисяч злотих. До обов’язкових витрат вона також рахує проїзний, який обійдеться в 106 злотих, його купують для чоловіка і старшого сина. А також оплата обідів у школі молодшого сина. Це 10 злотих щодня.

“Маємо незначні відкладення, щоб можна було кудись поїхати чи якщо хтось захворіє, купити ліків. Але загалом життя тут нашій родині подобається. Пізніше можна буде взяти житло у кредит і виплачувати за власне помешкання. Сподіваюся також, що коли отримаю доступ до ринку праці і піду працювати, зможемо більше відкладати, адже навіть мінімальної зарплати вистачить повністю на їжу та одяг. З січня мінімальна зарплата без відрахувань – 2800 злотих”, – додає Оксана.

Нагадаємо, податки для заробітчан: скільки і кому повинні заплатити українці з Польщі, Чехії, Угорщини. Заяву зробив голова Державної податкової служби Олексій Любченко.

Як повідомляв "Знай.ua", український заробітчанин скалічився в Польщі, Молода дружина ллє сльози: "Олег хоче жити"

Знай.ua писав, заробітчанам і туристам на замітку: українцям змінили правила в'їзду за кордон, що потрібно знати