Заради Яворівського полігону, що на Львівщині знищено 170 сіл, 125 тисяч селян вивезено, 20 храмів сплюндровано, 14 кладовищ знищено, знівечено понад 40 тисяч гектарів родючих земель, садів, лісів, засипано майже півтори тисячі колодязів.

Ось саме така ціна одного з найбільших у Європі військових полігонів – Яворівського. Зазначимо, що згідно з рішенням Радянського уряду і Ради Народних Комісарів CPCP від 13 лютого 1940 p. тисячі родин було переселено на Бесарабщину і Буковину. А особливо непокірних чекала дорога в Сибір, передає портал "uapost".

Яворівський полігон, фото "uapost"
Яворівський полігон, фото "uapost"

Найбільше постраждали села Велика і Мала Вишеньки, Хотинець, Біла, Щирець, Курники, Тростянець, Озірна, Крушина, Березина, Бідун, Ясенівка, Марків, Запуста, Парипси, Заозерно і Нове Село. Частково депортовано населення з Верблян, Немирова, Верещиці, Старич. Всього для військових цілей було вилучено 42 тисячі гектарів землі.
У той час заради полігону було знищено храм св. Архистратига Михаїла, пам'ятку сакральної архітектури першої третини XX століття, у колишньому селі Велика Вишенька. Зазначимо, що ця церква проіснувала лише 13 років. Після вторгнення CPCP до Польщі y 1939 році та анексії західноукраїнських земель, нова радянська влада вирішила розширити існуючий неподалік військовий полігон Війська Польського за рахунок навколишніх поселень.

Яворівський полігон, фото "uapost"
Яворівський полігон, фото "uapost"

У 1940 році розпочалась депортація мешканців Вишеньки Великої, в тому ж році храм св. Архистратига Михаїла було зруйновано. Історики відзначають, що знищення церкви відбувалось особливо цинічно. Після перших попадань снарядів i руйнувань куполів, на їх місце ставились картонні імітації й по них стріляли знову.

Яворівський полігон, фото "uapost"
Яворівський полігон, фото "uapost"

Стрілянина по церкві припинилася після проголошення незалежності України y 1991 році. Відтоді церква стоїть у руїнах, від неї залишився один каркас з деякими елементами оздоблення.
На сьогодні існує ідея аби зберегти вцілілу частину храму аби перетворити його на пам'ятник репресій комуністичного режиму. Зазначимо, що раз на рік тут проводять богослужіння в пам'ять про депортованих.