В Україні з 16 січня набули чинності норми статті 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Тепер усі заклади, незалежно від форми власності, зобов'язані обслуговувати споживачів державною мовою.
Журналісти розпитали українців, якою мовою вони бажають, щоб з ними спілкувалися у закладах, передає "Суспільне".

"Ми живемо в якій країні - в українській. Жили б в Англії - спілкувалися якою мовою - англійською", - каже киянин Ігор.

Ресторан під відкритим небом / фото: Інформатор
Ресторан під відкритим небом / фото: Інформатор
Ілюстративне фото

Подібної думки дотримуватися і киянка Катерина Блоховська. Вона зазначає, що в Україні повинні говорити державною мовою.

"Ми живемо в Україні, тому потрібно, щоб до нас зверталися українською", говорить дівчина.

У чому полягає суть закону?
Цей закон стосується сфери торгівлі, а саме: підприємств, установ та організацій усіх форм власності; фізичних осіб-підприємців; суб'єктів господарювання, які обслуговують споживачів (у тому числі інтернет-магазини). Зазначимо, щ таких правил повинні дотримуватися заклади освіти (у тому числі гуртки та секції), надавачі медичних, соціальних, юридичних, транспортних та інших послуг.
У сфері торгівлі відтепер повинні подаватися всі цінники, інструкції, технічні характеристики, меню, тощо, виключно українською мовою.

Супермаркет, фото: скріншот з відео
Супермаркет, фото: скріншот з відео
Ілюстративне фото

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у разі відмови представника закладу спілкуватися українською радить відвідувачам спробувати владнати ситуацію на місці або звернутись до керівництва закладу чи зателефонувати на "гарячу лінію" установи.
Якщо ж це не спрацювало, потрібно писати скаргу на адресу Уповноваженого із захисту державної мови. Її можна або оформити письмово на поштову скриньку, або заповнити електронну форму на сайті mova-ombudsman.gov.ua.

Нагадаємо, раніше Ніцой пояснила, чому штрафи за обслуговування російською користі не принесуть: "терпіти"

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні
Показати ще

Як повідомляє портал Знай Закон про мову в дії: киянці відмовили в обслуговуванні українською і "вишукано" нахамили

Також Знай писав, що Українці відчули перші "плоди" закону про мову, дійшло до звільнень: "винятків небагато"