У світі стає все біль популярною ідеологія фріганів. Фрігани – люди, які свідомо харчуються і шукають речі на смітниках. Їх ідеологія заперечує принципи споживацтва.

У Львові також живе один з представників цього руху - 28-річний Геннадій Нечай, який працює майстром у IT-компанії.
Чоловік розповів, що вже понад 20 років ходить та шукає цікаві речі на смітниках. Все почалося у 10 років, коли він випадково на смітнику наткнувся на іноземний конструктор, який був його мрією. Після цього він почав шукати різноманітні цікаві речі, передає портал "bzh.life".

Фото: bzh.life

"У років 17 я зрозумів, що система працює якось неправильно: панують хибні суспільно-моральні цінності, коли матеріальне стає вище за людське. Тоді я захопився різними антисистемними штуками: сквотами, автостопом, фріганізмом. Пізніше я приєднався до львівської спільноти Food not bombs. ("Їжа замість бомб" – міжнародна ідейна платформа, одна із предтеч фріганізму", - говорить хлопець.

У 2013 році хлопець з друзями зайнявся сквотінгом – жив у закинутих будівлях і хотів своїм прикладом довести, що жити можна фактично і без грошей. Вони харчувалися тим, що знайдуть на смітниках, так само ж і облаштовували своє помешкання. Іноді вдавалося навіть продати знайдені на смітнику речі.

Фото:bzh.life

"Зараз я живу у квартирі батьків з мамою. Маю роботу, і як такої потреби фріганити у мене немає. Але мені це подобається, є в цьому якийсь азарт: ти ніколи не знаєш, що можна знайти, і думаєш: "О, піду загляну у смітник". Я ходжу зазвичай на такі вилазки сам. Щодня, коли кудись йду, заглядаю у контейнери. В мене є маршрут, яким я їжджу на велосипеді, і по дорозі перевіряю смітники, які є на моєму шляху", - поділився хлопець.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще
Львів'янин розповів, що у цій справі є поняття сезонності. Перед святами, особливо перед Пасхою або перед школою люди роблять глобальне прибирання та масово викидають різний непотріб, який їм не знадобився, тоді й можна наткнутися на щось цікаве.

"Зараз я вже надвіжувався і продукти майже не збираю, хоча можу інколи взяти те, що мені потрібно. Наприклад, нещодавно знайшов на смітнику апельсини – їх я забрав. В основному на смітниках збираю якусь електроніку, побутову техніку і різні прикольні штуки, типу чарівної палички, яка видає електронний звук. Серед сміття я знаходив плеєри, відеоприставки, телевізори, холодильники, мікрохвильові. Я їх лагодив – дарував друзям, або лишав собі. Зараз вдома наприклад, я користуюсь знайденим пилососом. Також в мене є знайдений вініловий програвач, який я полагодив сам", - поділився він.

Фото:bzh.life

Основна ідея фріганізму полягає у тому, щоб зменшити свою участь у процесі споживацтва. Вона спонукає до того, аби люди почали менше купувати. Львів'янин зізнається, що почав фріганити не через відсутність грошей, а через цікавість.

"Я зазвичай при знайомстві проговорюю цей момент, що я фріган, і ми одразу вирішуємо, чи зможемо спілкуватись далі, чи ні. Є люди, які категорично це не сприймають, але в моєму колі спілкування таких немає. Є знайомі такі, які казали, що це фігня, бридились, а зараз ми дружимо", - підсумував він.

Нагадаємо, що у сквері імені Кузьми Скрябіна, що поблизу обласної філармонії у Хмельницькому, з'явилася оригінальна локація-мурал на згадку про відомого співака.

Як повідомляв портал Знай.uа, на "Запорізькій Січі" відкриють новий інтерактивний майданчик.

Також Знай.uа писав, що у Дніпрі виявлено три занедбані лікарні, від яких душа йде в п'яти.