Відомий український філолог Олександр Авраменко назвав суржикове слово, яке українці вживають найчастіше у своєму повсякденному житті.
Про це Авраменко розповів у інтерв’ю “Експрес”.
Суржик – це вкраплення однієї мови в іншу. Зараз існують різні форми цього явища, є невеликі вкраплення, які притаманні західноукраїнському регіону. Також є сильний суржик, який вживають здебільшого на сході та в центрі України.

Олександр Авраменко Фото: Експрес

"Тут у нас чомусь звикли вважати, що суржик — це змішування української саме з російською. Утім польські вкраплення в мові на Галичині чи румунські на Буковині теж так називають”, – каже філолог Олександр Авраменко.

За словами філолога Олександра Авраменко українці досить часто використовують суржик у повсякденному житті. Проте існує слово яке використовують найбільше у всіх регіонах нашої країни:

“ Найпоширеніше, наприклад, слово “получається”. I у Львові, і в Рівному, і в Києві, і в Полтаві вживають саме це слово замість “виходить”. Також доволі типова помилка “приймати участь”, що походить з російської. Правильно “брати участь”. Або ж слово “канєшно” замість “звісно”, “авжеж”, “аякже”", - говорить філолог.

Також філолог наголосив на тому, що не варто плутати суржик з діалектом. Адже діалект вживається лише на певній території України протягом довгого часу. Це слово, яке утворили місцеві жителі на своїй території.

"Наприклад, картоплю називають “бульба” або “бараболя”, на взуття кажуть “мешти”, на стежку між горами — “плай”. Усе це діалекти. А от “колiжанка”, “трускавка” — це суржик, запозичений з польської", - підсумував він.

Нагадаємо, відомий вчитель української мови Авраменко влучно спародіював Alyona Alyona: тільки халатик і спідня білизна

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як повідомляв портал "Знай.ua", невгамовна Карпа дала бій осінній депресії в українській вишиванці із шампанським: так відтягнутися мріє кожна жінка

Також "Знай.ua" писав, що найкрасивіший вчитель української мови Авраменко прокачує не тільки мозок, а й біцепси, жінки задоволені: "Прикольні труси"