Сексуальне насильство та зґвалтування – одні з найгостріших соціальних проблем сьогодення. І ніхто не застрахований від подібних ударів долі.

Читайте Знай в Google News!

Про це пресслужба Нового каналу розказала спеціально для "Знай.ua".

14 грудня о 21:00 Новий канал покаже довгоочікувану прем’єру молодіжного трилера «Перші ластівки. Zалежні». Серіал не просто підніматиме гострі соціальні теми, а й надаватиме допомогу тим, хто з ними зіштовхнувся.

"Перші ластівки", фото: Новий канал
"Перші ластівки", фото: Новий канал

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Найкраще підлітків та молодь, які постраждали від сексуального насильства чи зґвалтування, мотивують наступні слова:

  • «Відчувати біль – це нормально. Відчувати страх – це нормально. Відчувати злість – це також нормально. Ця ситуація трапилася з тобою. Це неприємно, це боляче, це важко. Але це трапилося. Проте ти маєш розуміти, що це є лише певним вузлом у твоїй лінії життя, який треба пропрацювати.
  • Ця ситуація не повинна керувати тобою. Ти можеш керувати нею, ти можеш її переживати, ти можеш її пережити. Бо лише ти вправі керувати своїм життям. Жодна ситуація не вправі, а ти – вправі. Кожна людина має право розпочати все з чистої сторінки, і ти не є виключенням. І зараз тобі дуже важливо не бути наодинці з собою і своїми думками, емоціями і переживаннями.
  • Тобі важливо отримати підтримку в той час, коли ти цього потребуєш. Це нормально, це не страшно. Дай собі шанс змінити цей стан. Дай собі шанс бути почутою/почутим. Дай собі шанс отримати підтримку.
  • Дай собі шанс отримати допомогу. Дай собі шанс на нову сторінку твоєї власної книги життя. Ти можеш це зробити для себе».

Які істини необхідно донести тим, хто постраждав від сексуального насильства чи зґвалтування, та про що варто пам’ятати тим, хто намагається допомогти їм пережити трагедію?

  • Ви завжди маєте пам’ятати, що ви не сама, адже поруч з вами є люди, які хочуть вас підтримати, які хочуть вам допомогти. Отримати підтримку, розуміння та прийняття людини, яка вже звернулася за допомогою – це надзвичайно важливо.
  • Насамперед вам варто потурбуватися про власну безпеку. Тому в розмові на гарячій лінії необхідно заспокоїти постраждалу особу та переконатися, що її простір є безпечним.
  • Ніхто не заслуговує на жорстоке ставлення до себе. Це основна ідея, на якій варто акцентувати увагу постраждалої особи.
  • Ви – сильна особистість, адже впоралися з цієї надскладною ситуацією і зберегли своє життя. Варто підкреслити позитивні сторони та якості людини, які можуть допомогти їй впоратися з ситуацією, що трапилася.
  • Ви не винні у тому, що трапилося. Хоч як би жорстоко це звучало, але ніхто й ніколи не може бути застрахований від сексуального насильства чи зґвалтування. Це може статися з будь-ким. Але важливо також наголошувати на тому, що відповідальність за скоєний злочин несе ґвалтівник, а не постраждала особа! Крім ґвалтівника ніхто інший не винний у ситуації, що трапилася.
  • Ви маєте знати, що існує ряд служб, центрів, фахівців, які готові надати вам підтримку та необхідну допомогу. Важливо проінформувати постраждалу особу про її права та можливість отримати професійну допомогу (юриста, психолога, психотерапевта, лікаря тощо).
  • Обов’язково потрібно зробити акцент на зверненні до правоохоронних органів та медичних закладів, пояснивши, як це важливо та необхідно в даній ситуації.
  • Зараз ви можете самостійно прийняти рішення, як діяти далі… Надати постраждалій особі можливість самостійно вирішити, що, коли і кому вона розповість про те, що сталося. Також варто приймати і варіант, що постраждала особа не захоче звертатися по допомогу до інших структур.

"Перші ластівки", фото: Новий канал
"Перші ластівки", фото: Новий канал

Що може допомогти пережити сексуальне насильство чи зґвалтування?

1. Сприятливий та безпечний простір. Надати постраждалій особі можливість почуватися в безпеці, щоб почати вільно говорити про ситуацію, яка склалася. Якомога частіше перебувати в оточенні людей, з якими комфортно та приємно бути поруч. Організувати своє життя таким чином, щоб лишалося якомога менше часу на роздуми з приводу ситуації, яка сталася (відпочинок, захоплення, творчість тощо).
2. Виражати почуття – це важливо… Дати постраждалій особі можливість озвучити всі хвилювання та страхи, які не дозволяють їй рухатися далі, з метою вирішення ситуації. Важливо наголосити, що виражати свої почуття – це природно.
3. Власні ресурси. Допомогти постраждалій особі усвідомити наявність резервних можливостей, разом з нею знайти вихід із ситуації, що склалася.
4. Професійна допомога. Звернутися до психолога/психотерапевта, аби своєчасно отримати психологічну підтримку та мати можливість з кимось поділитися своїми відчуттями та переживаннями.
5. Віра у себе. Необхідно вселити віру у власні сили та майбутнє, адже наші думки матеріальні.
6. На все потрібний час… Варто підтримати та повірити разом із постраждалою особою в те, що вона обов’язково здолає свої переживання, а стан, в якому вона перебуває зараз, мине, але для цього просто потрібний час. І в неї цей час є. Якщо ви стали жертвою сексуального насильства, не варто мовчати.

Звертайтеся по допомогу:

  • До поліції за номером 102 та до швидкої медичної допомоги за номером 103;
  • До центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;
  • До громадських організацій, які надають допомогу постраждалим від насильства;
  • До центрів соціально-психологічної допомоги;
  • До близької людини.

Крім того, звернутися по допомогу можна на Національну гарячу лінію для дітей та молоді «Ла Страда-Україна» за номерами: 0-800-500-225 (безкоштовно з мобільних та стаціонарних номерів телефонів по всій території України) або 116111 (безкоштовно з усіх мобільних телефонів по всій території України). Лінія працює по буднях з 12:00 до 20:00. Якщо з якихось причин ти не можеш зателефонувати, можна скористатися месенджерами та соціальними мережами (всі електронні
канали працюють цілодобово):

"Перші ластівки", фото: Новий канал
"Перші ластівки", фото: Новий канал

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Карпа пояснила, наскільки важливе знання мови для заробітчан: без неї - як фанера над Парижем

Як повідомляв портал "Знай.ua", Тіна Кароль виставила груди напоказ у дивній сукні та шкіряних рукавичках: "Не естетично"

Також "Знай.ua" писав, що Бужинська підкорила пристрасним поглядом і глибоким декольте: "Дивіться"