Львівський гросмейстер Василь Іванчук розповів про свої враження від гучного серіалу "Хід королеви" або "Ферзевий гамбіт".

Читайте Знай в Google News!

Своєю думкою шахіст поділився журналістам "Радіо Свобода".

Серіал "Хід королеви" на Netflix вже чотири тижні поспіль б'є всі рекорди за переглядами. Картина викликала захват не тільки у простих глядачів, а й у професійних шахістів. Більш того, в серіалі залишився також і український слід – в останній серії головна героїня Елізабет Гармон грає реальну партію, яка сталася в 1993 році, між українським гросмейстером зі Львова Василем Іванчуком і америкнаским шахістом Патріком Вольфом. В реальності партія закінчилася нічиєю, проте в серіалі показали інший результат.

Василь Іванчук в інтерв'ю поділився своїми враженнями від серіалу, від фінальної сцени, а також розповів про пропозицію зіграти у фільмі.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

За словами Львівського гросмейстера, серіал залишив у нього позитивне враження, хоч і деякі сцени не відповідають реальності. Йому сподобалося, як головна героїня показала свій внутрішній світ і захищається від усього, що їй не потрібно. Вона має свій унікальний світ, який не схожий на світ інших людей, і захищає його від непотрібного впливу.

Іванчук зазначив, що в серіалі шахісти високого рангу можуть дозволити собі разом випивати в барі, поводяться шанобливо, навіть під час програшу. Але в реальності трохи інакше-великі гравці намагаються триматися подалі один від одного через високу конкуренцію. А чим вище ранг - тим емоційніше гравці реагують на програш.

Гаррі Каспарову, який виступав в якості консультанта з шахів в серіалі, пропонували зіграти в ньому роль, проте той відмовився. Як з'ясувалося, Василь Іванчук також отримував подібну пропозицію: його хотіли взяти на роль Боргова. Через тижневе листування автори серіалу заявили, що вже знайшли іншу людину на цю роль, а сам гросмейстер розповів, що цей персонаж йому швидше за все не підійшов би. За його словами, він краще зіграв би роль сторожа, який навчив маленьку дівчинку грати в шахи.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що українська шахістка Анна Музичук і китаянка Тань Чжунь зіграли другу партію фіналу жіночого чемпіонату світу.

Як повідомляв портал Знай.иа, у Львові після важкої тривалої хвороби помер міжнародний майстер з шахів Володимир Бутурін.

Також Знай.иа писав, що мешканка Харкова, Юлія Макаренкова, стала чемпіонкою світу з шашок, завоювавши три золоті медалі.