Зараз все більше людей називають себе "чайлдфрі" і свідомо відмовляються від материнства. Жінки чайлдфрі не мріють про дві смужки на тесті на вагітність, не планують присвятити себе дітям і не вважають материнство головним призначенням жінки. Але в такому випадки їм часто доводиться стикатися з нерозумінням оточуючих.

Хтось став чайлдфрі у відповідь на надлишковий тиск або навіть цькування оточення, а хтось, навпаки, цього тиску майже не відчуває. Хтось вважає своє рішення остаточним, а хтось говорить про «відкладене материнство».



Аліні - двадцять п'ять. Дівчина має історичну освіту — на цьому свого часу наполягли батьки - але зараз вона вчиться на юриста. Каже, що з дитинства хотіла бути адвокатом. Її цікавить захист прав людини і справедливість. Дівчина виросла в Лубнах, невеликому місті в Полтавській області.

"Коли я була маленькою, мені не подобалися молодші діти. На відміну від інших, я ніколи не хотіла братика і сестричку. Батьки мене слухали: мама зробила три аборти. Всі мої бажання з приводу цього виконувалися. У дитинстві я була аутсайдером, а сторонні люди говорили, яка я погана, егоїстка і т.д.», - каже дівчина.

У однокласників Аліни були брати і сестри, але вона не розуміла їх радості. Коли в підлітковому віці дівчата починали говорити про дітей, у неї не було до цього ніякого інтересу. Колись, ще в сьомому класі у дівчини запитали, чому вона не хоче братика або сестричку, то вона відповіла, що їй не подобаються діти.

"Коли я сказала вчительці, що не хочу дітей, вона назвала мене ненормальною і почала ставити мені психіатричні діагнози», — розповідає Аліна.

З часом дійшло і до фізичного насильства. Ображали також і частина педагогів. У Аліни посилилися напади мігрені, які іноді тривали до двадцяти днів. Пізніше хворобу вдалося подолати, але флешбеки з дитинства залишилися досі.

"Якщо мене зараз запитають чому я не хочу дітей, я відповім, що хочу приватності. Материнство - це специфічна форма волонтерства і донорства. Я не хочу бути для когось волонтером або донором", - каже вона.

Також Аліна зізналася, що довгий час була схильна до чайлдхейтерства — ненависті до дітей. Пізніше сеанси психотерапії, а також курс з психології дали їй розуміння, чому люди так поводяться і чому не потрібно відповідати агресією на агресію. І тому сьогодні до своїх колег, у яких є діти, Аліна ставиться цілком позитивно.


"Це відповідальні люди, які чогось досягли, у них є почуття такту і взаємоповаги. Раніше у мене була агресивна реакція, коли мене про це запитували. Поспілкувавшись з психологом, я зрозуміла, що раніше просто відповідала знеціненням на знецінення», — пояснює вона.

Батьки Аліни її вибір приймають і не створюють проблем. У той же час репродуктивний тиск існує, стверджує дівчина. Їй доводилося супроводжувати жінок з групи чайлдфрі до гінекологів і бути свідком того, що іноді навіть лікарі приватних клінік умовляють жінку не робити аборт і залякують наслідками.

Нагадаємо, що у Києві 94-річна бабуся продавала ляльок, щоб накопичити на операцію, серце вщент

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Як повідомляв портал "Знай.ua" , багатодітна мама ледь не рознесла маршрутку через " не той папірець

Також, "Знай.ua" писав, що самотня Українка усиновила трьох діток-сиріт і ледь втекла з рідного Донецька