З початком російської агресії поняття "біженець" стало дуже відомим і в Україні. За офіційними даними, зараз в Україні їх близько півтора мільйона, передає "Голос Америки".

Багато українців були змушені покинути рідні домівки аби врятуватися. Біженка Лєда народилася в невеликому місті Судак, у неї завжди були проукраїнські погляди, тому їй довелося покинути рідну домівку.

«Я українка, в першу чергу. Те, що я кримчанка – я колись цього не обирала в дитинстві. Я українка. Крим – це частина України, все», - каже вона.

Дівчина згадує, що коли переїхала умовний кордон, то дістала жовто-блакитну стрічку і зав’язала на люстерко в машині.

Лєда , переселенка з Криму



"Було таке відчуття свободи. Перше, що я зробила, коли ми переїхали цей умовний кордон, це я дістала жовто-блакитну стрічку і зав’язала на люстерко в машині і помахала рукою снайперу на вишці. Це було прекрасне відчуття – виїхати і зрозуміти, що тобі нічого не загрожує", - згадує вона той день, коли довелося залишити Крим.


Лєда з російськомовної родини. Вона каже – українськість у неї з книг, а ще від улюбленої вчительки в школі. На українську мову перейшла вже після переїзду до Києва. Працювала спершу в музеї історії, відтак в інституті книги. А зараз починає власну справу – заснувала піар-агенцію для малих бізнесів.


Михайло Джамаль також вимушений переселенець, він родом із Севастополя. В 2014-ому році він протестував проти захоплення Криму Росією, потрапив у «чорні списки» ФСБ, тому мусив терміново виїхати. У рідному місті залишилося майже все, бізнес і нерухомість.

Михайло Джамаль

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще


Уже під Києвом він розпочав нове життя практично з нуля. У селі Крюківщина за декілька кілометрів від столиці він збудував комплекс таунхаусів, який назвав «Кримський квартал». Він говорить, що така назва допомагає фільтрувати прихильників "руского міра" при покупці нерухомості.

"Це в мене Кримська вулиця. Отам далі є Севастопольська вулиця, а ось ця перпендикулярна це в нас вулиця Балаклавська. Поки я не маю можливості відвідувати Крим, я хочу створювати навколо себе щось своє рідне", - розповідає Михайло.

Михайло згадує, що ніколи не допускав навіть думки про те, щоб залишитися на анексованому Росією півострові: "Я українець. І я не хочу, не можу і не буду жити в окупації".

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, на Донбасі двоє бійців ЗСУ підірвалися на міні: сапери ДСНС розчистили майже вісім гектарів території

Як повідомляв портал "Знай.ua", на Донбасі загинув воїн ЗСУ: в ООС прозвітували про численні обстріли та загострення ситуації

Також "Знай.ua" писав, на Донбасі спостерігалася вогнева активність ворога: окупанти знову провокували ЗСУ, звіт ООС