Випадків грабування чи спроб зґвалтування в українських потягах чимало. До того ж не всі жертви розповідають, що з ними спалося. Нещодавна резонансна подія у потязі Київ-Маріуполь, де чоловік без квитка побив і намагався зґвалтувати Анастасію Лугову підштовхнула інших розповідати про події, які ставалися з ними, передає ВВС Україна.

"Потяг зі Жмеринки до Львова. Ніч. Мені 19, їду на навчання на верхній боковій полиці. Прокинулась від того, що чиясь рука у мене під светром. Бухий чувак років сорока проходив повз і, мабуть, вирішив, чому б і ні", - розповідає Оксана Гуменюк.

Укрзалізниця, скріншот відео
Укрзалізниця, скріншот відео


"У плацкарті дядько пив горілку прямо з пляшки, а як напився, то ліг на мене. У вагоні було повно народу і хоч би хто слово сказав. Коли його скинула, поліз битися", - пише Каміла Залевська.

Всі ці історії різні, проте є в них і схоже: нав'язливі розмови і домагання, п'яні розбірки і бійки у замкненому просторі, звідки нема куди тікати.

Що робити коли до вас проявляє хтось інтерес проти вашої волі чи просто коли вам заважає п'яна компанія? Єдиною владою у потязі є начальник потяга і провідник. Тому у таких випадках слід кликати начальника потяга, а ще телефонувати на гарячу лінію "Укрзалізниці" 0 800 503 111, яка працює цілодобово.

Начальник потяга має право складати протокол про адмінпорушення, якщо п'ють чи курять, але за рік склали десь 10 таких протоколів. Тобто цим правом просто не користуються.

Якщо пасажир порушує тишу, п'є алкоголь, заважає іншим, поводиться аморально, адвокатка Поліна Андрієнко радить одразу кликати провідника і вимагати від нього дій, а не з'ясовувати стосунки самостійно.

"Це не завдання пасажира забезпечувати комфортний і безпечний проїзд, а обов'язок перевізника в особі провідника та начальника потягу. І саме вони мають у випадку протиправної поведінки викликати поліцію і видалити пасажира з поїзда", - каже пані Андрієнко, яка очолювала раніше правовий департамент "Укрзалізниці"

електричка, скріншот з відео
електричка, скріншот з відео


Крім того, на кожній станції та у кожному пасажирському потязі є книга скарг, заяв та пропозицій, каже адвокатка. Лежить вона у начальника потяга.

До того ж, якщо пасажир перебуває у явно нетверезому стані, порушує громадський порядок, заважає спокою інших пасажирів, його можуть не пустити на потяг взагалі або висадити.

Зробити це мають право, як провідники, так і начальники потяга або поліцейські, наголошує юристка.

Максим багато років працює в одному з підрозділів "Укрзалізниці" і на умовах анонімності погодився розповісти про ситуацію з безпекою у потягах. Він зазначає, що з його знайомих провідниць майже кожна друга переживала напади і спроби зґвалтування. У потягах нападають і на пасажирів, і на провідників, а те, що сталося у потязі Маріуполь-Київ, на жаль, не рідкість.

Після інциденту з Анастасією Луговою "Укрзалізниця" наголошувала на тому, що заради безпеки пасажирів поліцію у потяги потрібно повернути. Але, Максим з "Укрзалізниці" до такої ідеї ставиться скептично. Він розповів що у 2010 і 2013 роках був свідком як за хабар правоохоронцям можна й далі було пити та заважати іншим. Але також є багато випадків, коли втручання поліції рятувало життя.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, чим закінчиться бунт проти Укрзалізниці: унісекс-туалети та спіритичні сеанси

Як повідомляв "Знай.ua", продовжував службу до останнього: у Бейруті християнського священника засипало уламками храму.

Знай.ua писав, названо причину гігантського вибуху в порту: кілька будинків злетіли на повітря, безліч загиблих.