На початку Другої світової війни Львів був у складі Польщі, але з вересня 1939-го і до кінця червня 1941 року він управлявся радянською владою і увійшов до складу УРСР.

Фото: Тelegra


Коли 30 червня 1941-го німці захопили місто, влада у Львові знову змінилася. На той момент у Львові було понад 200 000 євреїв - 100 000 з них втекли з окупованої німцями Польщі. Вже з 1 липня 1941 року у Львові почалися єврейські погроми. У місті почали з'являтися листівки, які називали євреїв "розпалювачами війни", "вбивцями українців і поляків", передає портал Тelegra.

Фото: Тelegra


Всього за кілька днів таких погромів загинуло близько 4 тисяч чоловік. Відповідальність за злочин історики покладають як на нацистів, так і на місцеві загони поліції.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Фото: Тelegra


Щоб хоч якось врятуватися євреї ховалися на горищах, у підвалах, спускалися в каналізаційні колектори. Хто не знайшов притулку, ставав жертвою цькування. Їх грабували, змушували ходити на колінах з піднятими руками, прибирати вулиці, мити тротуари, переносити сміття у роті. З жінок зривали одяг. Над євреями знущалися не тільки чоловіки, але і звичайні підлітки та навіть діти.


"Ніхто не намагався допомогти, - згадувала Тамара Браницька, яку змусили взяти свою зубну щітку і чистити нею вулицю. - Навпаки, натовп немов отримував невимовне задоволення від усього цього".

Фото: Тelegra


Під час таких погромів особливу увагу приділяли приниженню єврейських жінок. Подібні прецеденти вже траплялися під час погромів в окупованій нацистами Польщі. Їх просто штовхали, били, тягали за волосся, перекидаючи від одного погромника до іншого. При цьому практично кожну привселюдно роздягали до гола.

На початку листопада 1941 року німці заснували гетто на півночі Львова. Німецька поліція розстріляла тисячі літніх і хворих євреїв, коли вони перетинали міст на вулиці Пельтевна по дорозі в гетто.

Фото: Тelegra


У березні 1942 року німці почали депортувати євреїв з гетто в табір смерті Белжець. До серпня 1942 року були депортовані і вбито понад 65 000 євреїв. Багато були відправлено на примусові роботи в довколишній Янівський табір, в якому одночасно перебувало близько 11 тисяч євреїв.

До грудня 1942 року, за даними історика Філіпа Фрідмана, загинуло близько 100 тисяч львівських євреїв.

Нагадаємо, що кривавий слід Гітлера: фільм про Голокост знімають у Львові, коли чекати прем'єри

Раніше Знай.uа повідомляв, в Вінниці діти не підуть до школи 1 вересня.

Також Знай.uа писав, день пам'яті загиблих захисників України 2019 вперше відзначають в цьому році.