Львівська міська рада після виходу матеріалу “Наші гроші” про виявлені порушення у тендерах мерії на 902 млн грн опублікувала на своєму сайті пояснення їх "неістотності".

"Звідки взялася сума 900 млн велике питання", — поставили під сумнів опубліковану ними цифру.

Звідки така цифра, і в чому порушення опубліковано в продовженні матеріалу “Наші гроші“.

Нагадаємо, що 30 червня, в "Центрі громадського моніторингу та досліджень" опублікували аналітику про те, як проводять тендери в міськраді.

За кілька днів вийшла коротка новина. В аналітиці похвалили (відсоток порушень дійсно низький), і посварили.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

“У нашій новині ми також відзначили, що порушення виявили лише в кожній 28-ої закупівлю, а це тільки 3,5 % тендерів. Основні зауваження були про тендери комунальних підприємств міськради, з якими в минулому році все було ідеально. У багатьох випадках КП не визнавали цих порушень і йшли позиватися з аудиторами”, — повідомляють журналісти.

Андрій Садовий / скріншот з відео

Порушення несуттєві?

"Виглядає так, що вони (аудитори) написали якісь зауваження, і ці порушення є не підкріплені більше нічим, якщо вони на засіданні суду не з'являються», «тобто ми можемо говорити про те, що це виглядає трохи і формально — зауваження Державної аудиторської служби", — пише Львівська міська рада.

"В Законі України "Про публічних закупівель" немає віднесення порушень, допущених під час закупівель суттєві чи несуттєві, формальних або неформальних. Працівники нашого офісу зобов'язані фіксувати всі порушення, а також вживати заходів для їх усунення. Після цього замовники зобов'язані їх усунути", — сказав в коментарі “Наші гроші”. Львів" Роман Кроляк, керівник Західного офісу Держаудитслужби.

Аудитори не ходять на судові засідання

З 17 справ, повідомляє аудитслужба, завершили слухання лише в одній, де позивачем було ЛКП "Зелений місто", і в задоволенні його позовних вимог суд відмовив. Тепер справа в апеляції.

Навіщо юристи комунального підприємства витрачають час на суди — для редакції таємниця. Тому договір у цій закупівлі розірвали ще в минулому році.

Твердження про "неістотності" у міськраді базується також на тому, що від аудитслужби не приходять на судові засідання. Однак більшість справ (14 з 17) розпочаті в цьому році, і як пояснюють в аудитслужбе, їх відсутність на засіданнях пов'язана з пандемією коронавіруса і рекомендаціями Ради суддів України.

"Західний офіс користується правом передбаченим на відкладення, перенесення та проведення судових розглядів без нашої участі і завчасно направляє до суду відповідні клопотання", повідомив Роман Кроляк.

Нагадаємо, що Садової з партією відсиджувався вдома, поки львів'яни стояли за захист солов'їній.

Як повідомляв портал Знай.иа, львів'яни покажуть Путіну різницю між "мовою" і "мовою".

Також Знай.иа писав, що Геращенко запропонувала Бужанському "помірятися мовами"- і це не те, що ви подумали.