7 липня – день пам’яті Левка Лук’яненка, українського політичного і громадського діяча, дисидента, Героя України.

Про це повідомляє інформаційний портал Укрінформ.

Левко Лук’яненко був не тільки політичним та громадським діячем, також він був лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка. До того ж його по праву можна назвати легендою національного визвольного руху України. Левко Лук’яненко провів майже 27 років в ув’язненні концтаборів і засланні. Також він пережив 72 доби у камері смертників, щохвилини очікуючи виконання смертного вироку. Всі ці страждання це ціна, яку він заплатив за незалежність рідної батьківщини.

Фото: Історична правда


У роки Радянського Союзу він був організатором таких партій і рухів, як Українська робітничо-селянська спілка, українська Гельсинська спілка (1976) та перша альтернатива КПРС – Українська республіканська партія (вона була першою офіційно зареєстрованою партією в Україні). Співавтор Декларації про державний суверенітет України. Автор Акта проголошення України незалежною державою у серпні 1991-го.

Кандидат на посаду Президента України на виборах 1 грудня 1991 року (третє місце після Леоніда Кравчука та В’ячеслава Чорновола). У 1992-1993 роках – перший Надзвичайний і Повноважний Посол України в Канаді. Голова Асоціації дослідників голодоморів в Україні.

«Я палко вірю в майбутнє України. Вірю в молодь. Вірю в чесних, порядних сміливих людей. Я йшов шляхом незалежності все своє життя і йтиму до кінця. Незалежно від того, що чекає Україну» (Левко Лук’яненко)

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, Львів здригнувся від сумного звістки, ридає уся Україна, - не стало легендарного Вакарчука.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що колишня солістка групи "Фрістайл" Ніна Кірсо пішла з життя.

Також портал "Знай.ua" писав, що пішов з життя зірка "Інтернів" і син відомої актриси.