Командир 9-ї роти 80-ої окремої десантно-штурмової бригади, кіборг Олег Височанський поділився своїми спогадами про Донецький аеропорт.

Про це повідомляє портал "Четверта студія".

Кіборг Олег Височанський розповів, що вони вже готувалися до виходу, але близько 10 ранку, 13 січня завалилась вежа. Ця вежа дуже вдало впала на сторону противника та дала українським захисникам так званий бар’єр.

"Завалилась вежа, ми були контужені. Основне завдання диспечерської вежі – коригувати вогонь. Поки були очі терміналу, тобто вежа, доти наблизитись до терміналу було не можливо. Мені дають наказ, зупиняється колона, мене швидка довозить за Піски, за Водяне. Відкривається ЛТТБ, а там сидить десант – 8 чоловік, усі снаряджені, з боєприпасами та ще й машина вщент заповнена усім необхідним. Не знаю як я туди заліз. Одна нога в товариша на плечі. Ми набираємо обертів і женемо по злітній смузі. І тих півтори хвилини, що ми їхали, кілометр двісті – це було найстрашніше.

Хоча до того я був в Пісках і був під обстрілами. Але це не те, це відчуття коли ти в закритому просторі, при повній зброї, але нічого не можеш зробити. Ти чуєш, як там все вибухає – сєпари луплять з артилерії. І це таке відчуття безпорадності, така мертва тиша, кожен з нас в ту хвилину молився. Як то кажуть, на війні нема атеїстів. І коли ЛТТБ під’їхало до вежі, ти відкриваєш дверцята і розумієш – все, ти вдома", - згадує ті страшні події кіборг.

Олег Височанський


Олег Височанський згадує свого друга, що був водієм ЛТТБ, та який воював у Афганістані. З його батальйону у 360 чоловік вижило всього близько 80. Друг Височанського підмітив, що такої війни, як в аеропорту, він не бачив і в Афганістані.

"Щоб нас так зі всіх видів зброї, з військової артилерії, з градів, з чого тільки можна обстрілювали, то такого не було. І щоб ми так важко забирали кожну нашу людину, кожного нашого бійця, пораненого і то все з такими ризиками для життя, то такого також не було", - розповідає кіборг.

Олег Височанський розповідає, що згодом до всього звикає, до зривів та обстрілів також. Але саме це і є найгіршим, адже тоді ти можеш нехтувати засобами безпеки.

"Був такий місток довжиною 15 метрів, і ти перебігаєш з того містка до вишки. Той місток сєпари тримають на прицілі крупнокаліберного кулемету і як тільки бачать рух, то починають по ньому гатити, цілодобово. Так от, як я перебігав той місток і чув «бах-бах», то я вже у вишку залітав як щука, руки вперед і пішов животом по містку, проїхався останні декілька метрів. Рації, які завжди були зі мною, тому що зв’язок це дуже важливо на війні, вони в польоті повідривалися й лежали на тому містку. Чую – там сєпари стріляють і стріляють. Я чудово розумію, що він сидить там за кущами і тримає той місток на прицілі. Я знайшов кусок труби від опалення і нею протягнув рацію до себе, тому що навіть якщо вискочити на тих пару метрів, тих долі секунди, то вже вистарчає, щоб потрапити під кулю", - згадує кіборг.

21 січня був підірваний аеропорт, майже цілу добу велись запеклі бої, а вже 22 кіборги вийшли з терміналу. Тоді загинуло понад 100 бійців, якщо враховувати що територія на якій велися бої була невеликою, то це дуже багато втрат.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, за минулу добу збройні формування Російської Федерації 6 разів порушили режим припинення вогню на Донбасі.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Як повідомляв портал Знай.uа, ЗСУ показали таємний схрон найманців Путіна на Донбасі – танки, гармати, реактивні системи.

Також портал Знай.uа писав, що окупанти забрали життя українського солдата на Донбасі.